Guvernul a solicitat amânarea aplicării pactului verde al UE. Singurul beneficiar al amânării ar putea fi  Uzina Metalurgică de la Râbnița

Ion Chișlea
27/01/2022

Premierul Natalia Gavrilița a confirmat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Guvernul a solicitat Uniunii Europene să nu aplice deocamdată în Republica Moldova prevederile Regulamentului privind exportul de deșeuri din Uniunea Europeană revizuit în cadrul Pactului verde european. Singurul beneficiar al amânării ar putea să fie Uzina Metalurgică de la Râbnița, unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii separatiste transnistrene.

Gavrilița a spus că solicitarea rezidă din interesul național al Republicii Moldova și ar duce la protejarea pieței interne. Prim-ministra a dat asigurări că vor fi respectate toate rigorile de mediu stabilite de Pactul verde european. Ea a mai declarat că uzina din Râbnița nu ar fi singurul beneficiar al importului de metale, referindu-se la compania moldovenească Omni-Steel, care urmează să își înceapă activitatea în acest an și este specializată în producerea barelor metalice pentru betonul armat.

Solicitat de Anticoruptie.md, Valentin Eșanu, unul dintre proprietarii companiei Omni-Steel, a spus însă că această companie nu are nevoie să importe deșeuri metalice pentru a funcționa deoarece există suficient metal în Republica Moldova.

„Anual, în Republica Moldova se colectează în jur de 360.000 tone de metal uzat. Uzina Omni-Steel are o capacitate de prelucrare a 100.000 de tone. Restul ajunge la Râbnița sau este exportat. De aceea, singurul beneficiar al acestei solicitări de amânare nu poate fi decât Uzina Metalurgică din Râbnița”, a precizat Eșanu.

Potrivit Pactului verde european, exporturile de deșeuri din UE către țări care nu sunt membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) urmează să fie restricționate.

Acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil. Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara comunității ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod care nu dăunează mediului.

Pactul verde european presupune că întreprinderile din țările terțe ce importă deșeuri din țările UE să nu aducă daune atât mediului din țăra de origine, cât și din țările din regiune. Aceasta ar însemna că, pentru a importa metal din UE, inspectorii de mediu moldoveni ar trebui să aibă acces în interiorul Uzinei Metalurgice de la Râbnița pentru a verifica în ce măsură întreprinderea respectă rigorile UE. Până în prezent însă, nicio întreprindere amplastă în regiunea transnistreană nu permite accesul reprezentanților statului moldovenesc să efectueze controale.

De asmenea, Uzina din Râbnița ar avea nevoie și de un aviz pozitiv al autorităților din Ucraina, care se află la câteva zeci de kilometri depărate. Prin urmare, potrivit lui Eșanu, obținerea tuturor avizelor necesare pentru a importa deșeuri din UE în conformitate cu rigorile Pactului verde, este extrem de dificilă.

Pe lângă faptul că întreprinderea transnistreană utilizează cea mai mare parte din deșeurile metalice colectate în Republica Moldova, ea este și cel mai mare importator. În lunile august și septembrie 2021, aceasta a importat din România 44,6 și 42,3 mii tone de deșeuri metalice.

Grație energiei electrice ieftine și gazului ieftin pe care le folsește în procesul de producere, mărfurile uzinei din Râbnița sunt ieftine și destul de solicitate în statele UE. Deși uzina exportă mărfuri în calitate de agent economic moldovean, nu contribuie cu niciun leu la bugetul Republicii Moldova, însă este unul din cei mai mari trei contribuabili la bugetul regiunii separatiste.

Ion Chișlea
27/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii