Guvernul a modificat mecanismul de numire a procurorului general. Maia Sandu: „Vrem să oprim concursul mimat de CSP”

Anticoruptie.md
13/09/2019
Captură foto: privesc.eu

Procurorul general va fi numit de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSM), din rândul candidaților propuși de către o comisie specială de concurs. Noul mecanism este prevăzut de proiectul unui amendament la Legea cu privire la Procuratură, adoptat vineri de Executiv. Prim-ministra Maia Sandu a declarat că această inițiativă legislativă va fi votată în prima jumătate a săptămânii, „ca să oprească concursul mimat de CSP și ca să demareze un proces de selectare autentică” a candidaților la funcția de procuror general.

Comisia de concurs va fi formată din ministrul Justiției, doi foști procurori sau judecători cu cel puțin zece ani de experiență în funcția de procuror sau judecător (câte un judecător și un procuror), un reprezentant al societății civile și un psiholog, selectați de ministrul Justiției. Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație profesională ireproșabilă.

Potrivit modificărilor propuse, candidatul la funcția de procuror general trebuie să aibă o experiență de cel puțin zece ani în domeniul justiției, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de procuror, judecător sau avocat. Concursul pentru funcția de procuror general va cuprinde două etape: preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției și selecția candidatului de către CSP. Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși CSP nu va fi mai mic de doi.

Această modificare a fost introdusă de Ministerul Justiției cu scopul de a diminua riscul ca acest CSP să aleagă candidați compromiși, ținând cont de criza de imagine pe care o are această structură. 

Deoarece proiectul de lege stipulează modificarea procedurilor de numire în funcție a procurorului general și implică preselecția candidaților de către Comisia de concurs constituită de Ministerul Justiției au fost necesare modificări în ce privește aspectul privind respingerea candidaturii pentru funcția de procuror general de către președintele republicii. În această situație, CSP restituie Comisiei de concurs lista candidaților prezentată anterior. Și după înlăturarea încălcărilor constatate, Comisia poate să prezinte CSP aceeași sau altă listă de candidați din rândul celor care au depus dosarele pentru concurs. În funcție de abaterile constatate, Comisia poate anunța un nou concurs.

Alte modificări propuse prevăd încetarea mandatului procurorului general prin decretul președintelui Republicii Moldova la propunerea CSP. Totodară, a fost exlusă testarea candidaților la poligraf pe motiv că ”nu reprezintă o metodă științifică acceptată la nivel european sau internațional”.

Concursul desfășurat de CSP va fi declarat nul din momentul în care Parlamentul va adopta acest proiect de lege în lectura a doua. În acest context, Maia Sandu i-a invitat pe cei care și-au depus dosarele la concursul desfășurat de CSP să o facă din nou, „în cadrul unei competiții corecte”. 

CSP a anunțat, miercuri, că la concursul pentru funcția de procuror general și-au prezentat dosarele de participare șapte candidați, un avocat și șase procurori. 

Anticoruptie.md
13/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii