„Guvernarea să nu confunde urgența cu graba”. Președintele Comisiei de la Veneția, la Chișinău

Ilie Gulca
20/10/2021
Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio

Comisia de la Veneția va veni cu o opinie în cazul modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, a anunțat miercuri, la Chișinău, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio. Procuratura Generală a solicitat în septembrie Comisiei de la Veneția să se pronunțe pe marginea modificărilor la Legea despre procuratură adoptate pe 24 august de către Parlament.

Președintele Comisiei de la Veneția a fost solicitat să comenteze graba cu care au fost adoptate modificările la Legea despre Procuratură, urmată de reținerea procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo.

„Într-adevăr, s-a acționat în grabă, dar nu vă putem oferi acum un răspuns pentru că trebuie să studiem modificările la Legea despre Procuratură, ceea ce se va face în următoarele săptămâni. Autoritățile vor primi o opinie. În ce privește procedura, aceasta este în mâna sistemului de justiție și noi nu putem interveni în acest sens”, a spus Gianni Buquicchio.

Gianni Buquicchio a sugerat autorităților moldovenește „să nu confunde urgența cu graba”: „Electoratul cere să fie mai fermi în lupta anticorupție, o justiție eficientă și o viață mai bună. Majoritatea parlamentară trebuie să țină cont de aceste cereri”.

De asemenea, el a îndemnat guvernarea să colaboreze cu opoziția și societatea civilă.

„Pentru a realiza aceste lucruri, nu trebuie să se grăbească și să ajungă la soluții care să se bazeze pe un consens larg. Vorbesc de dialogul cu opoziția, să fie constructivi. Trebuie să existe dialog și cu societatea civilă”, a adăugat Gianni Buquicchio.

Procuratura Generală a anunțat că s-a adresat Comisiei de la Veneția să se pronunțe pe marginea modificărilor la Legea despre procuratură adoptate pe 24 august de către Parlament.

De asemenea, instituția moldovenească a solicitat organului consultativ al Consiliului Europei să își expună opinia despre admisibilitatea participării procurorului general la Consiliul Superior de Securitate.

Ilie Gulca
20/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii