Ghinion pentru un mitropolit pro-rus din Ucraina la frontiera moldo-ucraineană

Julieta Saviţchi
02/10/2022
Captură

Stareţul Lavrei Kiev-Pechersk, aflată sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Ruse, mitropolitul Pavel, cu numele de mirean Piotr Lebedi, cunoscut în societatea ucraineană sub porecla „Pașa Mercedes”, a fost reţinut timp de 6 ore de grănicerii ucraineni în timp ce încerca să traverseze frontiera în Republica Moldova.

Portalul Ukrainskaia Pravda informează, cu referinţă la serviciul de presă al Serviciului de Stat de Frontieră din Ucraina, că mitropolitul Pavel a fost verificat la granița cu Moldova, sub suspiciunea că ar fi exportat bunuri de valoare.

Acesta a fost reţinut de grănicerii ucrainei pe motiv că ar fi încercat să scoată ilegal obiecte de valoare bisericești. În cele din urmă, Piotr Lebedi a fost lăsat să trecă în Republica Moldova.

Totodată, pe 2 octombrie, pe canalul de YouTube al Mitropolitului Pavel a apărut un filmuleț, unde confirmă că a plecat în Republica Moldova pentru un examen medical, a fost oprit la graniță și verificat timp de 6 ore din cauza unei sesizări primită de oamenii legii.

Piotr Lebedi a precizat că avea trei icoane achiziționate care nu reprezintă valoare istorică. Mitropolitul a precizat că situația s-a încheiat pașnic şi le-a dăruit oamenilor legii care îl verificau ciocolate și calendare bisericeşti.

Piotr Lebedi are 61 de ani şi nu se încadrează în limitele de vârstă ale bărbaţilor care nu au voie să părăsească Ucraina.

Julieta Saviţchi
02/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii