Gaz pe... foc. Cum au fost comentate prevederile contractului încheiat cu Centrala Cuciurgan

Anticoruptie.md
04/12/2022

Tot volumul de gaz livrat de ,,Gazprom" în decembrie va fi direcționat spre zona transnistreană, iar malul drept va folosi gazele din rezerva completată din achizițiile de pe piată internațională. Este prevederea de bază a contractului încheiat în după-amiaza zilei de sâmbătă de Energocom, care a stârnit discuții aprinse la Chișinău. În timp ce unii politicieni și experți declară că ar fi vorba despre o înțelegere păguboasă, astfel fiind alimentat separatismul, reprezentanții puterii afirmă că nu e altceva decât un „compromis rezonabil”.

Începând cu 4 decembrie, conform contractului anunțat de vicepremierul Andrei Spînu, SA „Moldovagaz” va achiziționa gaze naturale din două surse. 5,7 milioane de metri cubi vor fi furnizați de ,,Gazprom", care va fi direcționat integral către SRL ,,Tiraspoltransgaz".

În ceea ce privește malul drept, șeful de la ,,Moldovagaz", Vadim Ceban, a explicat că întreprinderea va achiziționa gaze naturale de la SA „Energocom”, în volum de 3,5 milioane de metri cubi.

Unii analiști economici, activiști civici și politicieni consideră că prevederile contractului încheiat cu Centrala Cuciurgan sunt păguboase pentru Republica Moldova și ar fi un „colac de salvare” pentru separatismul de la Tiraspol.

,,Rezumatul zilei de azi. Noi le dăm celor din Transnistria, în decembrie, gaz de 140 de milioane de dolari, pe care ei nu-l plătesc. Iar ei ne dau nouă electricitate de 14 milioane de dolari, pe care noi, evident, o plătim", a comentat analistul economic Veaceslav Ioniță, pe pagina sa de socializare.

Prezentatorul și activistul Alex Cozer crede că acest contract putea fi acceptat în anumite condiții, și anume „fără autorizație pentru MMZ, cu maximum 65 usd mwh și 100% din curentul necesar, cu garanția că necesarul nostru de gaz îl găsim cu mai puțin de 1000 usd”.

„La începutul lunii ianuarie 2023 regimul separatist fără așa zis export al energiei electrice și fără resurse de la Uzina Metalurgică ar fi întrat în disperare totală și faliment. Însă, contract de disperare și trădare națională a semnat Energocom la inițiativa ministrului-catastrofa Andrei Spânu, care a împins aceasta decizia pe interiorul guvernării. Moldova constituțională a cedat TOTUL enclavei ruse, care deja era în agonie, obținănd în scimb energia electică de prețul de cost de 20 de euro pentru Mwt la prețul comercial de 70 euro/Mwt. Doar cu 20 procente mai puțin decăt energia electrică contractată din România. Transnistria este pe cal tricolor rusesc. A primit gaz suficient pentru toata industria, care alături de consumători casnici va continua să achite pentru resurse energetice sume simbolice și să sugrume economia națională de pe partea dreaptă a Nistrului cu tarife la gaz și curent electric de zeci de ori mai mare. Azi Comisia Situații Excepționale deja a eliberat la primul șuer al Tiraspolului autorizație de mediu pentru Uzina Metalurgică. Înțeleg că s-a decis definitiv unda verde pentru tranzacțiile valutare companiilor transnistrene prin intermediul băncilor noastre. Nu sunt sigur că cunoaștem toata lista cedărilor. Moldova noastră rămâne cu tariful la gaz de 29 lei pentru m3. O să vedem ca și tariful la energia electrică va scădea doar undeva pănă la 4,5 lei, întrucăt operatorii pretind să-și compenseze devieri financiare negative. Și nici nu să știe dacă peste ceva timp nu se va trezi Gazpromul, să amintească că ei оказывается trebuie să aibă bani de la gaz livrat și să ceară de la Moldova bani pentru o parte din gazul, furnizat Transnistriei”, a scris Alexandr Slusari.

„Chișinăul cedează Transnistriei intreaga cantitate lunară de gaz pe care o primeste Moldova de la Gazprom (5,7 milioane m3 de gaz pe zi), în schimbul energiei mai ieftine de la Cuciurgan – 73$. Până a ne deconecta pe 1 noiembrie, separatiștii ne vindeau curentul cu 62$. Iată așa o afacere au făcut ai noștri”, a comentat jurnalistul Vitalie Călugăreanu.

„Este o eroare sa crezi ca Gazprom-ul nu va cere de la Moldova-Gaz (!) plata pentru gazul livrat in Transnistria, or Cumparator nu este Transnistria, dar MoldovaGaz. La momentul cel mai nepotrivit, Arbitrajul de la Moskova (instanța de judecată competenta, conform clauzei contractuale, de a soluționa litigiile de acest gen) va mai admite o acțiune înaintata de gigantul rus către intreprinderea formal cumpărătoare MoldovaGaz. Totul se acumulează”, a scris Ion Păduraru, fost consilier prezidențial.

Vicepremierul Andrei Spânu a calificat comentariile ca fiind „zgomot, mult zgomot”, declarând că „timpul le va aranja pe toate”.
Energocom a semnat, sâmbătă, contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala Cuciurgan pentru luna decembrie, la un preț de 73 dolari. Vicepremierul Andrei Spânu a promis că astfel vor putea fi revizuite și tarifele la energia electrică. Cantitatea care va fi livrată de Centrala de la Cuciurgan malului drept, în decembrie, constituie circa 204 mii de MW. 

„Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate. Acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz”, a scris ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.

De asemenea, s-a convenit asupra discuțiilor privind extinderea contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023.

„Cantitatea: pentru decembrie, aproximativ 204 mii MW. Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. Prețul: 73 USD. MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES. CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate”, a detaliat Spînu.

 

Anticoruptie.md
04/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii