„Frișca” politicii internaționale, front comun pentru Ucraina și Republica Moldova. Iohannis își reconfirmă sprijinul

Anticoruptie.md
09/09/2022
Sursa: Președinția României

O nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri globali a avut loc la inițiativa președintelui SUA, Joe Biden. Alături de alți lideri mondiali, la discuții a fost invitat și președintele României, Klaus Iohannis, anunță Serviciul  presă al instituției prezidențiale de peste Prut. Șeful de la Cotroceni a abordat situația din Republica Moldova și necesitățile care se impun în contextul crizei refugiaților, dar și celei energetice.

Consultările continuă linia eforturilor aliate și transatlantice de coordonare și vin în completarea discuțiilor care au avut loc în format similar, în contextul lansării invaziei ruse la începutul acestui an.

La discuții au mai participat Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Prim-Ministrul Regatului Unit al Marii Britanii, Liz Truss, Președintele Poloniei, Andrzej Duda.

„Această nouă rundă de consultări transatlantice a avut loc în contextul evoluțiilor din zonele de conflict din Ucraina și pe fondul avansării discuțiilor privind reconstrucția Ucrainei. Liderii au analizat evoluția ostilităților și au evaluat strategia cuprinzătoare de sprijin pentru Ucraina, pe toate dimensiunile. În context, au fost accentuate măsurile ferme de răspuns adoptate de comunitatea internațională, cu referire la pachetele extinse de sancțiuni, pentru descurajarea Rusiei”, se arată într-un comunicat al Președinției române.

Instituția prezidențială mai punctează că a fost abordată situația îngrijorătoare de la Centrala Nucleară de la Zaporojie, ca urmare a activității forțelor militare ruse, elemente evidențiate inclusiv în raportul de evaluare publicat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, la 5 septembrie 2022.

Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor a vizat securitatea energetică și coordonarea în vederea identificării de soluții care să asigure aprovizionarea cu energie în perspectiva sezonului de iarnă, concomitent cu reducerea dependenței de Rusia și menținerea sub control a prețurilor.

De asemenea, a fost discutată problematica securității alimentare globale și măsurile în sprijinul exportului de cereale ucrainene. Liderii au transmis aprecierea pentru rolul decisiv asumat de România.

În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice, precum și cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, în contextul regional cu impact asupra securității euroatlantice și globale.

Iohannis a mai subliniat, de asemenea, necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, în plan politic și economic, pentru gestionarea refugiaților ucraineni, dar și în planul securității energetice.

 

Anticoruptie.md
09/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii