FOTO//Summit CPE// Declarații tari la deschiderea Summit-ului Comunității Politice Europene - „Este vremea deciziilor”

Tatiana Gherța
01/06/2023
captura video

Summit-ul Comunității Politice Europene a fost deschis oficial. Cei 50 de oficiali s-au reunit la o masă comună de discuții. În cadrul acesteia, câțiva lideri au intervenit cu luări de cuvânt. Președintele ucrainean, Volodimir Zelensky a punctat dur așteptările pe care le au ucrainenii de la comunitatea internațională cu privire la luarea anumitor decizii în legătură cu aderarea la Uniunea Europeană și la Alianța Nord-Atlantică. 

Președinta țării, Maia Sandu, a specificat la masa comună de discuții despre subiectele cheie ce vor fi abordate în cadrul reuniunii.

„Acest Summit asigură platforma pentru identificarea unor soluții la care putem să ne angajăm cu toții ca să aducem pacea pe continentul European. Acest al doilea summit este o forță a unității de a acționa împreună ca o familie. O familie europeană unică în care statele pot să acționeze împreună și pot stopa agresiunea. (...) Trebuie să găsim soluții, trebuie să accelerăm tranziția energetică, să trecem la rețele noi de electricitate, trebuie să îmbunătățim conectivitatea între țările noastre. Care este miza pentru UE pentru cetățenii noștri, nu putem accepta ca principiile independența teritorială să fie spulberate, nu putem să spunem poporului că nu există o siguranță în legătuă cu aprovizionarea cu energie. În ultimul an am dat dovată de putere, reziliență și solidaritatre. Comunitatea noastră poate crește pentru securitate și pace”, a precizat șefa statului, Maia Sandu

Ucraina vrea garanții de securitate. Acest mesaj clar a fost transmis de președintele ucrainean, Volodimir Zelensky. Oficialul și-a exprimat părerile de rău în legătură cu răspunsurile din partea UE și NATO care lasă așteptate. 

„Chiar și ucrainenii care promovează valorile europene cu prețul sângelui nu au un răspuns cu privire la aderare la UE și NATO. Îmi pare rău să exprim aici această dezamăgire. Este vremea deciziilor. La summit-ul NATO din această vară va fi necesară admiterea Ucrainei ca membru al NATO, avem nevoie de o decizie pozitivă. Avem nevoie de un summit al păcii unde vom implementa planurile comune. E foarte important și pentru Republica Moldova, pentru Georgia, chiar și pentru Belarus. Avem neboie de pace europeană. Ucraina este deschisă. Avem un plan de pace, vorbim despre importanța aderării la NATO. Doar o apărare aeriană, o coaliție puternică pot învinge teroarea rusă. Trebuie să fim deschiși. Avem nevoie de deschidere, onestitate și acum avem nevoie de decizii”, a precizat Zelensky. 

„Europa nu este un club, nu este doar despre reguli și intrerese, Europa este mai presus de orice civilizație, întemieiată pe ideea că oamenii sunt liberi și egali. Suntem aici să reamintim că nu vom permite ca aceste principii să fie contestate sau distruse de cei care cred că ne pot reîntoarce în trecut. Voi fi alături de Ucraina tot timpul cât va fi nevoie. Apreciem munca Ucrainei, Moldovei, Goergiei, Balcanilor de vest în procesul de integrare în UE. Asta nu înseamnă extindere, dar revenirea la locul lor.  Europa este un destin și în fața crizelor pierdem sau câștigăm împreună trebuie să găsim soluțiile tot împreună, crizele la nivel energetic, resursele de a ne controla viitorul, conectivitatea”, a specificat președinta Consiliului de Miniștri din Italia, Giorgia Meloni.

„Agresiunea militară împotriva Ucrainei este cea mai perturbantă de după războiul rece. Este datoria noastră să răspundem acestui apel istoric și să-i apărăm pe cei mai vulnerabili. Aduc un omagiu leadershipului de la Chișinău, care se concentrează pe integrearea europeană, dar în același timp se concentrează pe riscurile de securitate. (...) Mă adresez tuturor cetățenilor RM: NU sunteți singuri. Consolidarea RM înseamnă și reziliența strategică a Europei. Trebuie să facem așa încât sprijinul nostru să fie și mai vizibil pentru cetățenii din RM”, a susținut președintele României, Klaus Iohannis. 

„Reuniunea de astăzi spune foarte multe. Moldova este vecina Ucrainei, Rusia vrea să submineze încrederea poporului moldovenesc cu amenințări hibride și încearcă să le fluture în față, suntem impresionați de curajul poporului. Îți mulțumesc (adresare către Maia Sandu) că organizezi acest eveniment. Libertatea înmseamnă responsabilitate și de aceea cei mai mulți vor să-și asume răspunderea. Suntem uniți pentru a restabili pacea în Europa. (...) Ucraina trebuie să câștige și trebuie să facem tot posibilul pentru asta, să avem o coaliție internațională, trrebuie să pregătim piloți ucraineni pe avioanele F16. Va trebui să extindem coaliția Patriot, pentru că am văzut ce poate face acest sistem pentru a proteja cetățenii. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea. Ucraina trebuie să învingă, sunt convins că Ucraina va câștiga”, a punctact Mark Rutte. 

După cele câteva luări de cuvânt la etapa deschiderii oficiale a summit-ului, oficialii au fost invitați în curte să facă fotografia de familie.  

Programul continuă cu discuții în grupuri de lucru, iar la ora 17:00 liderii europeni, împreună cu șefa statului, Maia Sandu, vor face declarații pentru presă. 

Tatiana Gherța
01/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii