Fost parlamentar și diplomat: „Exodul” rușilor care fug de teroarea lui Putin ar putea fi o strategie a Moscovei de a-și extinde agentura secretă în statele europene

Cornelia Cozonac
03/10/2022
Captură de pe video

Fostul deputat al Platformei DA, Iurie Reniță, este de părere că exodul masiv al rușilor care ajung în Moldova și în alte țări din Europa, sub pretextul că nu vor să lupte în războiul din Ucraina, ar trebui să îngrijoreze autoritățile moldovenești, dar și cele din ale altor state, întrucât acest „exod masiv și necontrolat" ar fi mai degrabă „o posibilitate extraordinar de favorabilă pentru Moscova de a-și consolida și extinde numeric agentura secretă în statele europene, inclusiv în Republica Moldova”. „Operațiunea militară specială”, ca și „mobilizarea parțială”, fac parte din arsenalul propagandei rusești de a manipula, minți și discredita opinia publică, dar și inamicii”, susține fostul deputat, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

„În contextul în care în Ucraina avem un adevărat război al Rusiei, însoțit de o barbarie nemaiîntâlnită și atrocități pe care le-am văzut doar în filme, nu avem niciun temei să considerăm că exodul masiv de ruși care fug de "mobilizarea parțială" este un gest umanitar și de generozitate al autorităților de la Moscova. Nu putea un stat dictatorial și profund kgb-izat să permită atât de lejer cetățenilor săi, pe parcursul a mai multor zile, să se eschiveze benevol de la înrolarea în armata rusă de cotropire”, scrie diplomatul.  

Iurie Reniță consideră că e de responsabilitatea instituțiilor statului să manifeste maximă prudență, profesionalism și consecvență pentru „a contracara aducerea de noi agenți ai seriviciilor secrete rusești sub pretextul de victime ale regimului dictatorial al lui Putin”. „Mai ales în contextul în care partide întregi, diverse fundații și ONG-uri ale "Russkii Mir" sunt finanțate incredibil de generos de serviciile secrete rusești pentru a ne „ferici" cu „valorile adevărate ale păcii, ortodoxiei și frăției între popoare", menționează fostul parlamentar, el fiind diplomat de carieră. Iurie Reniță a vorbit pe aceste aspecte și în cadrul  emisiunii  "Bună Seară" cu Mircea Surdu de la Televiziunea publică Moldova 1. 

Vladimir Putin a anunțat, la 21 septembrie, mobilizare parțială în Rusia și a amenințat din nou cu armele nucleare. El a spus că vor fi asigurate „condițiile pașnice de organizare a referendumurilor" în zonele ocupate din Ucraina. Aceasta a fost prima adresare a liderului de la Kremlin către naţiunea rusă şi a avut loc în timp ce zeci de şefi de state au fost convocaţi la reuniunea ONU unde se dscutau probleme de securitate şi situaţia din Ucraina. Din aceeași zi mii de ruși au făcut cozi la ieșirile din Federația Rusă, ca să nu fie înrolați pe frontul din Ucraina. 

Cornelia Cozonac
03/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii