Fonduri de 63 milioane de dolari din partea USAID pentru a ajuta Republica Moldova să facă față crizelor

Anticoruptie.md
17/08/2022

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) suplinește cu 63 milioan de dolari fondurile acordate Republica Moldova, pentru a o ajuta să facă față crizelor din ultimul timp, inclusiv cele generate de rzăboiul din Ucraina, dar și să facă față cerințelor impuse de parcursul european, acum în calitate de stat candidat la aderare. În acest sens, șeful Misiunii USAID Moldova Scott Hocklander și ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi au semnat joi amendamentele la Acordurile de Asistență din 2016, completând bugetul USAID pentru programe de dezvoltare în Republica Moldova.  

Cea mai mare parte a fondurilor - 46,3 milioane, va contribui la creșterea economică durabilă a Republicii Moldova și va  ajuta economia moldovenească să devină mai rezilientă, se arată într-un comunicat de presă a USAID Moldova.

Banii vor fi utilizați la:

  • Accelerarea securității energetice a Moldovei pe termen lung prin integrarea cu sistemul energetic european, creșterea volumului de energie regenerabilă și atragerea investițiilor în producerea energiei interne și în eficiența energetică;

  • Implementarea noilor tehnologii și inovații care vor impulsiona economia digitală a Moldovei și vor asigura o creștere durabilă;

  • Extinderea reformelor favorabile mediului de afaceri și comerț și reducerea zonelor vulnerabile în fața corupției; și

  • Îmbunătățirea rezilienței și competitivității sectorului agricol al Republicii Moldova în domenii cheie, așa ca vinificația, producerea fructelor, strugurilor de masă, pomușoarelor și mierii pentru a contribui la recuperarea durabilă și inclusivă în urma crizei regionale.

În același timp, 16,7 milioane de dolari vor merge către programele destinate consolidării democrației participative și guvernanței. Asistența se va concentra pe:

  • Acordarea sprijinului adițional instituțiilor mass-media independente și crearea unui sector mass-media mai rezilient în fața presiunilor politice și financiare și mai puțin susceptibil în fața dezinformării;

  • Extinderea suportului pentru procesele electorale credibile și concurența politică echitabilă;

  • Oferirea unui răspuns rapid necesităților imediate ale administrațiilor locale care se confruntă cu fluxurile de refugiați, inclusiv în zonele rurale, pentru a fi mai eficiente, transparente și responsabile, incluzând dezvoltarea comunitară, proiecte de infrastructură și sprijin pentru mediul de afaceri; și

  • Amplificarea reformelor actuale din sistemul justiției. 

Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID Moldova a declarat că: „invazia brutală și nejustificată a Rusiei în Ucraina a accentuat provocările cu care se confruntă Republica Moldova după doi ani de pandemie. Prin aceste fonduri adiționale, dorim să demonstrăm angajamentul nostru față de poporul moldovenesc și să consolidăm cooperarea noastră care se bazează pe 30 de ani de parteneriat productiv și de succes. Sperăm că aceste fonduri adiționale vor contribui la reziliența Moldovei și vor ajuta această țară mică cu inimă mare să treacă peste provocări, în timp ce se îndreaptă ferm spre UE”.

Odată cu introducerea acestor amendamente, suma totală a grantului oferit de SUA în cadrul Acordurilor de Asistență semnate în 2016 va atinge $153,2 milioane. USAID a oferit asistență pentru proiecte de dezvoltare în Republica Moldova începând cu anul 1992. În ultimii 30 de ani, totalitatea investițiilor USAID în dezvoltarea economiei și democrației Republicii Moldova constituie peste $600 de milioane, se precizează în comunicatul USAID. 

Anticoruptie.md
17/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii