Fără scandal: Autorizaţia pentru Uzina metalurgică din Rîbniţa, prelungită din nou

Julieta Saviţchi
02/10/2022
agora.md

Comisia Situaţii Excepţionale a prelungit cu încă o lună termenul de valabilitate a autorizaţiei de mediu privind gestionarea deşeurilor şi a Autorizaţiei de emisie a poluanţilor în atmosferă de la surse fixe pentru Uzina metalurgică din Rîbniţa.

Prin Dispoziţia semnată la 30 septembrie de şefa cabinetului de miniştri, Natalia Gavriliţă, Agenţia de mediu a fost obligată să efectueze „menţiunile necesare” pe cele două autorizaţii, la solicitarea conducerii Uzinei din Râbniţa.

Amintim că, la sfârţitul lunii august, Agenția de mediu a refuzat să acorde autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor Uzinei Metalurgică de la Râbnița, după expirarea termenului de două luni de când Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit autorizația de mediu.

Refuzul a venit din cauza constatării unor neconformități și necesitatea de ajustare a condițiilor tehnice.

La 6 august, Agenţia de mediu a fost impusă de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) să elibereze timp de o zi autorizația de emisie a poluanților și cea pentru gestionarea deșeurilor pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbnița pentru perioada de până la 30 septembrie 2022.

Totodată, CSE a cerut agentului economic din stânga Nistrului, care este unul din principalii contribuabili la formarea bugetului din republica nerecunoscută, să înlăture toate neajunsurile constatate de Agenţia de Mediu.

Ulterior, a urmat demisia Iulianei Cantaragiu din funcţia de ministru al Mediului.

Pe 29 aprilie curent, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia s-a făcut excepție de la o serie amplă de legi pentru a obliga Agenția de Mediu să emită pentru combinatul din Râbnița autorizația de emisie a poluanților în atmosfera de la surse fixe valabilă până la 31 mai 2022.

În această perioadă, acest agent economic transnistrean urma să implementeze toate recomandările prevăzute în decizia de refuz a Agenției de Mediu din 13.04.2022 expediată la cererea depusă de Uzina Metalurgică Moldovenească pe 14 ianuarie 2022.

Prelungurea autorizațiilor emise pe 3 mai denotă că agentul economic transnistrean nu s-a conformat să respecte condițiile de mediu stabilite de Guvernul Republicii Moldova. 

Reprezentanţii Guvernului de la Chișinău a au recunoscut anterior că au cedat autorizaţia pentru uzina metalurgică pentru ca să poată procureaenergie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria.

Prețul convenit cu centrala din regiunea separatistă transnistreană a fost 59,5 de dolari americani pentru un megawatt-oră.

Julieta Saviţchi
02/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii