Experţii AIEA au cerut încetarea focului în regiunea centralei nucleare de la Energodar. Cum „au înţeles” ruşii

Julieta Saviţch
06/09/2022
sportmedia.ro

Experții Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au cerut încetarea ostilităților care ar putea afecta sistemele de securitate ale stației şi evacuarea armatei din regiune. Solicitarea se regăseşte într-un set de recomandări dintr-un raport elaborat de experţii AIEA după vizita de la centrala atomoelectrică din oraşul Energodar, aflat sub ocupaţie rusească.

Autorii raportului au constatat că „deşi focurile de artilerie nu au dus încă la o urgență nucleară, amenință constant siguranța nucleară și eliberarea de radiații”. AIEA a recomandat oprirea imediată a bombardării stației la fața locului și în vecinătate, pentru a preveni deteriorarea ulterioară.

„Este pentru prima dată când are loc un conflict militar în mijlocul facilităților unui mare program nuclear de energie. Un accident nuclear poate avea efecte grave în interiorul țării și în afara granițelor acesteia. Până la încheierea conflictului și restabilirea condițiilor stabile, este nevoie urgentă de măsuri provizorii pentru prevenirea unui accident nuclear rezultat din daune fizice cauzate de mijloace militare. Acest lucru poate fi realizat prin înființarea imediată a unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare”, se arată în document.

Experţii AIEA au menţionat că menţinerea în normă a sistemelor de securitate de la centrala din Zaporojie este rezultatul eforturilor personalului operațional. Cu toate acestea, aceste eforturi sunt realizate în condiții foarte dificile, sub prezenţa militarilor ruşi şi ai reprezentanților de la Rosatom

AIEA a recomandat, de asemenea, asigurarea funcționării neîntrerupte a sistemelor și echipamentelor de securitate a centrale din Zaporojie. „Acest lucru necesită îndepărtarea vehiculelor din zonele care ar putea interfera cu funcționarea sistemelor și echipamentelor de securitate. Personalul ucrainean de la centrala aflată sub ocupația rusă se confruntă cu stres constant și tensiune, mai ales din cauza unui număr limitat de personal. Acest lucru poate duce la o creștere a erorii umane. Angajații trebuie să dispună de un mediu de lucru adecvat, să se afle în siguranţă şi să se bucure de sprijinul familiei”, se arată în raportul AIEA.

O delegaţie a AIEA, compusă din 14 persoane, a vizitat joi trecută centrala nucleară Zaporojie (situată în oraşul Energodar), care se află de la începutul invaziei sub controlul trupelor ruse de ocupaţie. În pofida planurilor de a rămâne acolo câteva zile, delegaţia condusă de şeful AIEA a stat doar două ore, ceea ce a provocat surprindere în rândul comentatorilor ucraineni, precum şi al administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Media ruse, filmând vizita reprezentanţilor AIEA în interiorul centralei Zaporojie, au arătat accidental camioane militare ale forţelor armate ruse, pe care ocupanţii le amplasaseră pe teritoriul centralei nucleare din Energodar. Această înregistrare cu camioanele militare a fost difuzată de câteva televiziuni controlate de Kremlin.

Chiar în ziua publicării raportului, o explozie puternică a zguduit oraşul Energodar, fiind sistată aprovizionarea cu apă şi energie electrică. Sinopticienii ucraineni au făcut prognoze că în cazul unei explozii la centrala nucleară din Zaporojie, norul radioactiv se va răspândi în sudul Ucrainei, peninsula Crimeea, Turcia, Bulgaria, Republica Moldova şi România.

Julieta Saviţch
06/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii