Experţi în economie: ,,Statul este obligat să dea salarii mai mari la angajații din medicină şi educaţie”

Olga Stăvilă
29/11/2021

Situația precară în care a ajuns educația și medicina din Republica Moldova se datorează finanţării insuficiente și gestionării defectuoase pe parcursul celor 30 de ani de independenţă. Constatarea se regăseşte în Raportul de stare a țării, Republica Moldova-2021, realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert.

Directorul de programe Expert-Grup, Alexandru Fală, unul din autorii Raportului, a declarat la prezentarea studiului în cadrul unei şedinţe a Clubului jurnaliştii pentru drepturi sociale că este nevoie de a fi majorate urgent salariile pentru bugetari, în special pentru medici și profesori. ,,Statul este obligat să dea salarii mai mari la învățători și la medici. Salariul unui profesor sau medic trebuie să fie de 15-20 de mii de lei”, a spus Alexandru Fală.

Fală susține că dacă nu se vor face investiții în capitalul uman va scădea calitatea serviciilor dun medicină şi educaţie. Expertul consideră că statul mai are rezerve de majorare a bugetului pentru salarizare, în pofida faptului că 11 la sută din resursele bugetare preconizate au fost direcţionate pentru achitarea salariilor.

,,Înțeleg că este un efort semnificativ din partea statului, dar dacă nu investim astăzi în capitalul uman, scade calitatea serviciilor. Salarii mai mici înseamnă personal calificat mai puțin, ceea ce presupune scăderea calității serviciilor în toate sferele bugetare. În timp, costurile vor fi mult mai mari”, a declarat Fală.

Expertul în economie, Stas Madan, co-autor al Raportului, a spus că pentru a redresa situaţia, Republica Moldova are nevoie de un model de dezvoltare economică bazat pe export și investiții, dar ,,axat pe crestearea calității vieții oamenilor”.

,,Inovarea și digitalizarea este ceea ce va genera plus valoare economiei, iar tehnologiile vor lua locul angajaților, în următorii ani. Investiția în capitalul uman vine și din perspectiva că în următorii cinci ani fiecare al doilea angajat va avea nevoie de recalificare. Fără investiții în capitalul uman nu avem șanse să creștem economia”, a conchis Madan.

Potrivit concluziilor din Raportul de stare a țării, Republica Moldova-2021, pe parcursul celor 30 de ani de independență, populația a scăzut cu un milion de cetățeni, iar declinul economic a cauzat o reducere a finanțării domeniului educației cu 81,2%, în anul 1999, comparativ cu 1992, iar pentru sănătate - cu 75,7%, în aceeași perioadă. După anul 2000 s-a înregistrat o creștere lentă a cheltuielilor publice pentru educație și sănătate. În prezent, se atestă deficitul de personal în instituțiile publice, principala cauză fiind nivelul mic de salarizare.


 

Olga Stăvilă
29/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii