Ex-directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, vrea să revină în funcție în urma unei acțiuni în instanță

Julieta Savițchi
21/08/2020

Fostul director general al Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, își dorește să revină în funcția din care a fost demis de Parlament vara trecută. Zumbreanu a contestat în instanță decizia Parlamentului prin care a fost demis pe motiv că numirea lui nu s-ar fi făcut în concordanță cu prevederile legale.

Dosarul a fost pus pe rol la 11 mai 2020 de oficiul Râșcani al Judecătoriei Chișinău și se află în gestiunea magistratei Iraida Secrieru. Până acum au avut loc două ședințe, iar următoarea a fost programată pentru data de 21 septembrie.

Solicitat de portalul anticorupte.md, Bogdan Zumbreanu a declarat că a contestat atât motivul, cât și procedura prin care a fost demis. „Demiterea mea a avut la bază o notă informativă a unor juriști precum că m-aș face vinovat de condamnarea Republicii Moldova la CEDO. Dar nici într-o decizie a instanței europene nu se regăsește numele meu. Dosarele la care am avut și eu tangență au fost pierdute din cauza unor greșeli procedurale admise de alți funcționari”, a spus fostul director al CNA.

Întrebat ce va face dacă va acea câștig de cauză, Zumbreanu a spus că deciziile de judecată trebuie executate și că va reveni în funcție.

Fostul director al CNA ne-a mai comunicat că nu este angajat și profită de timpul liber pentru a acorda mai multă atenție familiei. Actualul director al CNA, Ruslan Flocea, nu a răspuns la telefon pentru o reacție.

Amintim că Bogdan Zumbreanu a fost demis la 8 iunie 2019 de către deputații din majoritatea parlamentară formată din blocul ACUM și PSRM pe motiv că la numirea în funcție nu s-a bucurat de o reputație ireproșabilă.

La 31 iulie, Ruslan Flocea care deținea funcția de secretar general al Aparatului Președintelui Igor Dodon, a fost numit în funcția de director al Centrului Național Anticorupție pentru un termen de cinci ani, cu  votul a 72 de deputați. Ruslan Flocea a acumulat cel mai mare punctaj în cadrul concursului pentru funcția de director al CNA, organizat de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului, la care au participat nouă persoane. 

Julieta Savițchi
21/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii