„Este inacceptabil”. Reacția ministrului Justiției Sergiu Litvinenco după desemnarea lui Gheorghe Avornic de către AȘM la funcția de membru al CSP

Ilie Gulca
28/01/2022
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Foto: stiri.md

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a calificat drept „inacceptabil” faptul ca în calitate de membri ai instituţiilor-cheie din justiţie să fie numiți oameni lipsiţi de integritate după ce Academia de Științe a Moldovei l-a desemnat pe Gheorghe Avornic în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile.

„Integritatea unei persoane trebuie să stea la baza tuturor numirilor în funcții de decizie din stat. Am spus din start că scopul nostru este să avem oameni integri în toate structurile, dar mai ales în instituţiile-cheie din justiţie”, a scris ministrul Justiției pe pagina sa de Facebook.  

După spusele acestuia, Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Superior al Procurorilor sunt direct responsabile de numirile în funcţii ale judecătorilor şi procurorilor, mai mult, a invocat el, legea cere expres ca membrii acestor consilii din partea societății civile să fie cu o „reputaţie ireproşabilă”. 

„În situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă și, deci, nu poate ocupa funcția de membru în organele de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii. Tocmai din această cauză promovăm pre-vettingul şi sper, cât de curând, să începem implementarea acestui mecanism de verificare a integrităţii tuturor candidaţilor la funcţiile respective”, a subliniat oficialul.

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Gheorghe Avornic, actualmente avocat al fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc, influentul avocat și proprietar al unor instituții de învățământ, Gheorghe Avornic, a fost desemnat de Academia de Științe la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile.

Actualmente, Gheorghe Avornic este președinte al Senatului Universității de Studii Politice Economice Europene „Constantin Stere”.

Potrivit unei investigații realizate în cadrul Centrului de Investigații Jurnalistice, Gheorghe Avornic se poate lăuda cu zeci de relații în sistem. Într-un interviu pentru revista „Nunta”, din 2015, atunci când avea la activ nu mai puțin de 25 de fini, Avornic preciza că majoritatea sunt foști studenți de la Drept.

„Avem doi verișori drepți de-ai mei, o verișoară de-a soției și fratele ei. Restul ne erau străini. În mare parte, sunt foștii mei studenți. De ce și-au ales un profesor pentru a le fi naș? Cred că le-am servit drept exemplu”, recunoștea Gheorghe Avornic, care, între timp, a ajuns la nu mai puțin de 28 de fini.

Ilie Gulca
28/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii