E oficial: racheta căzută în Polonia a fost una defensivă. Ce au mai descoperit experții

Viorica Mija
26/11/2022
Sursa: Twitter

Experții au stabilit că racheta care a căzut în satul Przewodow, Polonia, a fost una defensivă ucraineană. Declarația a fost făcută de preşedintele polonez Andrzej Duda, care a menționat că această concluzie nu disculpă agresorul, pentru că doar Rusia poartă vina pentru acest incident nefericit, pentru că ucrainenii doar se apără.

Președintele Duda vorbește despre o singură rachetă, deși inițial s-a anunțat despre faptul că pe teritoriul Poloniei ar fi căzut două.

„Iniţial, au existat informaţii despre două rachete, dar, în timpul investigaţiei, nu au fost găsite rămăşiţe ale celei de-a doua rachete, pe teritoriul Poloniei. A existat cu siguranţă o a doua rachetă, dar a căzut pe teritoriul ucrainean, nu pe cel polonez", a explicat Duda.

Ucraina a fost atacată în după-amiaza zilei de 15 noiembrie cu 96 de rachete rusești, acesta fiind cel mai masiv atac de la începutul războiului declanșat de Federația Rusă. Kievul a anunțat că apărarea ucraineană a doborât 70 de rachete. 

S-a anunțat despre două rachete care au căzut pe teritoriul Poloniei, la 5 km de granița cu Ucraina. În urma exploziei uneia dintre acestea au murit două persoane.

Reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei, după o primă fază a anchetei naționale, nu au exclus că, în timpul atacului masiv al Rusiei, un obiect explozibil deteriorat și-ar fi putut schimba traiectoria.

Purtătorul de cuvânt al comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, a vorbit despre cât de departe poate zbura racheta inamică S300 doborâtă.

„Depinde de foarte mulți factori. Racheta S300 are o rază de acțiune de 75 km, dar poate fi mai mult - plus 10 km. Totodată, dacă este deteriorată, racheta își poate schimba cursul, se poate abate de la ținta inițială”, a explicat Ignat.

Viorica Mija
26/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii