Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a iniţiat o procedură de modificare a structurii Procuraturii, care ar putea eficientiza activitatea instituţiei. În acest scop, Dumitru Robu a înregistrat, marţi, la Consiliul Superior al Procurorilor un demers în care a cerut acordul pentru efectuarea modificărilor în structura Procuraturii Generale, procuraturilor specializate și teritoriale, motivând că actuala structură organizatorică este ineficientă.
Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, modificările propuse de Robu presupun reorganizarea a 21 de funcții, din care mai bine din jumătate sunt funcții manageriale. Astfel, o funcţie de adjunct al procurorului eneral, patru de șef de direcție, patru funcţii de șef de secție şi 12 funcţii de procurori în secţiile Procuraturii Generale vor fi anulate, după ce vor fi redirecționate către procuraturile specializate și teritoriale.
Din numărul total de funcţii optimizate din cadrul Procuraturii Generale, nouă funcții urmează a fi redericţionate Procuraturii Anticorupţie, cinci funcții vor ajunge în Procuratura pentru Combaterea Ceimei Organizate şi Corupţiei (PCCOCS), iar alte șapte funcții vor ajunge în Oficiul pentru reprezentarea învinuirii în instanța de judecată a Procuraturii municipiului Chișinău. De asemenea, urmează a fi alocate șapte funcții de consultant al procurorului, dintre care patru la Procuratura Anticorupţie, iar trei, la PCCOCS.
Potrivit comunicatului, modificările respective sunt necesare pentru consolidarea capacităților de gestionare a urmăririi penale de către procuraturile specializate şi teritoriale, ţinând cont de numărul mare a cauzelor penale instrumentate și necesitatea reprezentării învinuirii de către procurori în instanţele de judecată
Procuratura Generală precizează că demersul lui Robu a fost înaintat în condiţiile prevăzute de articolul 7 din Legea cu privire la Procuratură, potrivit căruia structura Procuraturii Generale, a procuraturilor specializate și a procuraturilor teritoriale, precum și reședința acestora se stabilesc și se modifică de procurorul general, cu acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor.
Finanţatori:
Parteneri: