Dosarele fraudei bancare vor fi examinate de complete speciale. Ce se știe despre judecători

Ilie Gulca
30/11/2020

Dosarele vizând furtul miliardului vor fi examinate de două complete de judecători specializați, constituite la nivelul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Această decizie a fost luată la inițiativa procurorului general, Alexandr Stoianoglo, decizie susținută de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Portalul Anticoruptie.md a identificat numele magistraților care vor face parte din completele cu pricina și evocă dosare repartizate acestora.

Completele vor fi alcătuite din șase judecători, conform unei dispoziții emise de către președintele Judecătoriei Chișinău. Prevederile dispoziției cu pricina vor fi puse în executare începând cu 27 noiembrie 2020, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Cine sunt judecătorii

Primul complet de judecători este alcătuit din Ion Morozan, Tatiana Bivol și Angela Vasilenco, iar cel de-al doilea din Ana Cucerescu, Eugen Beșelea și Petru Păun. Astfel, la 18 noiembrie 2016, magistratului Ion Morozan i-a fost repartizat dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

La 21 noiembrie 2016, el a depus declarație de abținere de la judecarea cauzei, motivând că fiul său, Roman Morozan, deținea atunci funcția de ofițer de urmărire penală în cadrul Centrului Național Anticorupție, care a efectuat, împreună cu Procuratura Anticorupție, urmărirea penală. De asemenea, Morozan examinează dosarul fostului deputat PDM, Constantin Țuțu.

La rândul său, judecătoarea Tatiana Bivol a făcut parte din completul de judecată care examinat dosarul deschis pe numele fostului premier, Vlad Filat, pentru spălare de bani. Trebuie spus că Bivol a refuzat să judece cauza deschisă pe numele fostului adjunct al Procurorului General, Andrei Pântea.

Judecătoarea Angela Vasilenco face parte, de asemenea, din completul care examinează dosarul lui Veaceslav Platon. O altă judecătoare, Ana Cucerescu, examinează dosarul șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Despre magistratul Eugen Beșelea, inclus al doilea complet, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au dezvăluit că, în 2017, a beneficiat de 5.000 de euro din donații la cumetria copilului său.

În același an, potrivit reporterilor CIJM, judecătorul și soția sa, asistentă judiciară la Curtea Supremă de Justiție, au obținut un apartament de 47 de metri pătrați, cu valoarea cadastrală de 262.227 de lei. Donația a venit din partea mamei judecătorului. În 2008, soția lui Beșelea a obținut un teren de șapte ari și o casă bătrânească în suburbia Chișinăului, la Grătiești. În 2016, terenul a fost împărțit în două numere cadastrale, iar în prezent, terenul și construcția sunt scoase la vânzare.

Ce dosare vor examina completele

Completele specializate vor examina infracțiunile economice, de corupție și cele conexe actelor de corupție. Este vorba de infracțiuni comise în cadrul fraudei din sistemul bancar al Republicii Moldova, inclusiv cele săvârșite în legătură directă cu acestea, se menționează într-un comunicat la Procuraturii Generale.

Implementarea acestui proiect, în opinia procurorului general, este dictată de necesitatea accelerării procedurii de examinare judecătorească a acestor dosare care trenează pe rolul instanțelor de mai bine de cinci ani.

„Societatea așteaptă de mult timp rezultate pe acest caz. S-a întârziat nepermis de mult în aflarea adevărului. Trebuie să intervenim ca lucrurile să se miște, iar cei vinovați să își primească pedepsele”, a menționat Stoianoglo.

Potrivit acestuia, Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au în gestiune, inclusiv în faze avansate de finalizare, mai multe cauze penale de corupție și conexe fenomenului, parte integrantă a dosarului penal, generic numit „furtul miliardului”.

„Odată transmise în judecată, este imperativ ca ele să fie examinate competent și într-un ritm accelerat de către complete de judecători specializați.”

În același timp, dosarele a căror examinare a început într-un complet de judecată format anterior emiterii acestei dispoziții vor continua în același complet, precizează sursa citată.

Ilie Gulca
30/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii