Doi generali de poliție, concediați la Moscova, din cauza înscenării anchetei pe numele jurnalistului Ivan Golunov

Cornelia Cozonac
13/06/2019
Foto;SBC Austin

Doi generali de poliție au fost concediați, la Moscova, chiar de președintele rus Vladimir Putin, din cauza anchetei de trafic de droguri contra jurnalistului Ivan Golunov, arestat la 6 iunie și pus în libertate pe 11 iunie, după ce dosarul penal pe numele său a fost anulat. Arestarea jurnalistului de investigație a generat un val de solidaritate fără precedent din partea presei din Rusia, dar și pe plan internațional.

Serviciul de presă al Kremlinului, citat de presa din Rusia, spune că Putin l-a concediat pe general-maiorul Iuri Deviatkin din funcția de șef al direcției de control al drogurilor din Moscova și pe general-maiorul Andrei Pucikov, șeful poliției din regiunea administrativă vestică a capitalei ruse. Aceasta, după ce ministrul rus de Interne a anunțat că dosarul penal pornit împotriva ziaristului Golunov a fost retras din lipsă de probe. Golunov și avocații săi au declarat că drogurile i-au fost strecurate de către reprezentanți ai poliției, în mod intenționat, ca să-l compromită, iar dosarul penal - fabricat.  

Arestarea lui Golunov a fost interpretată de breaslă ca o încercare de a-l reduce la tăcere şi a-i opri investigaţiile privind corupţia în rândul oficialilor de rang înalt, iar renunțarea la acuzație - drept developarea înscenării dosarului împotriva jurnalistului.  

În timpul detenției, jurnalistul de 36 de ani s-a ales cu o coastă ruptă, comoție cerebrală și vânătăi.

Chiar dacă Golunov a fost pus în libertate, jurnaliștii ruși au desfășurat pe 12 iunie la Moscova un amplu marș de protest față de metodele cu care autoritățile ruse încearcă să-i reducă la tăcere. Presa intrnațională scrie că poliția a arestat peste 400 de persoane, printre care și jurnaliști, care purtau pancarde cu mesaje în susținerea lui Golunov.    

Cornelia Cozonac
13/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii