Doi ani în așteptarea unui examen radiologic. Un fost deținut s-a plâns la CEDO pe rele tratamente

Viorica Mija
02/07/2022
Colaj CIJM, surse deschise

Lovit în spate cu o rangă de metal, nu a fost investigat și tratat corespunzător. Cazul unui fost deținut a ajuns pe masa judecătorilor Curții Europene pentru Drepturile Omului. Potrivit avocaților Promo LEX, care îl reprezintă pe bărbat în instanța europeană, CEDO a comunicat deja Guvernului Republicii Moldova cauza Șalari v. Republica Moldova.

Plângerea vizează investigarea ineficientă a relelor tratamente aplicate deținutului de către un alt deținut, precum și asistența medicală insuficientă care i-a fost acordată în urma maltratării.

Reclamantul a fost deținut într-o închisoare din Republica Moldova. În timpul unor activități sportive în incinta penitenciarului, a fost lovit din spate cu o bară de metal, fiindu-i fracturate mai multe coaste. Medicul închisorii l-a consultat și i-ar fi spus că nu este necesară nicio examinare cu raze X. I s-au administrat analgezice, cu recomandaea să stea nemișcat în pat. A petrecut mai bine de o lună așa, cu dureri mari și cu asistență medicală minimă. Un examen cu raze X a fost efectuat în cele din urmă aproximativ doi ani mai târziu. Astfel s-a descoperit că avea trei coaste rupte. Procuratura a refuzat în mai multe rânduri să pornească o cauză penală cu privire la relele tratamente ale reclamantului, chiar dacă instanțele naționale au anulat ordonanțele

Reclamantul s-a plâns la CtEDO pe încălcarea articolului 3 din Convenție, iar Înalta Curte a formulat în adresa părților mai multe întrebări menite să clarifice situația.

Avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, director al Programului Drepturile Omului  spune că „această cauză reconfirmă existența în continuare a unor probleme sistemice legate de investigarea ineficientă a faptelor de maltratare în sistemul penitenciar și neacordarea asistenței medicale în situații grave”.

Viorica Mija
02/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii