Dodon se pregătește să nu respecte ordinea constituțională  

Ilie Gulca
15/04/2021

Președintele PSRM, Igor Dodon, a comparat, joi seară, decizia Curții Constituționale despre dizolvarea Parlamentului cu deciziile luate în timpul regimului Plahotniuc. Șeful socialiștilor a declarat că nu exclude că Parlamentul ar putea să nu recunoască decizia și să le acorde vot de neîncredere celor trei magistrați.

„Prin decizia de astăzi, majoritatea judecătorilor de la Curtea Constituțională (3 din 5) au uzurpat instanța supremă a Moldovei în interesul politic al președintelui țării. Prin aceasta a încălcat grav normele constituționale, deciziile proprii adoptate pe parcursul ultimilor ani, recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția”, a comentat Dodon.

Totodată, liderul socialiștilor spune că Maia Sandu încearcă să uzurpeze puterea în stat prin intermediul celor trei magistrați, „în stilul oligarhului fugar”.

„Răspunsul la aceste tentative ar putea fi asemănător cu cel din anul 2019: nerecunoașterea deciziei Curții Constituționale, vot de neîncredere celor trei membri ai (CC) cu cererea demisiei acestora, apel către partenerii internaționali cu îndemnul de a interveni și de a curma aceste tentative de lovitură de stat, pentru a restabili statul de drept în Republica Moldova”, a conchis Dodon.

Curtea Constituțională a constatat, joi, circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova. Astfel, președinta Maia Sandu urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.

„Curtea Constituțională hotărăște: Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului – imposibilitatea formării Guvernului”, a menționat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Pe 30 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a depus la Curtea Constituțională sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.

În textul sesizării se menționează că „la 25 martie 2021, s-a constatat termenul de 45 de zile și cea de-a doua tentativă de formare a Guvernului, ceea ce constituie temei de dizolvare a Parlamentului în sensul art. 85 alin. (2) din Constituție”.

Ilie Gulca
15/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii