Dodon sare în apărarea lui Golovatiuc pe tema scandalului de hărțuire sexuală de la Ambasada Republicii Moldova din Moscova

Mădălin Necșuțu
24/09/2021
stiri.md

Fostul ambasador al Republicii Moldova și deputatu PSRM, Vladimir Golovatiuc, a fost apărarat de către șeful său de partid, Igor Dodon, pentru presupusele acte de hărțuire sexuală a unei angajate a Ambasadei Republicii Moldova, motiv pentru care a fost rechemat de la postul pe care îl ocupa la Moscova.

„A fost o înscenare a actualei guvernări pentru a-l revoca pe Golovatiuc din funcţie. Ştiu că persoana care acuză că ar fi hărţuită a mai fost implicată şi în alte scandaluri. Actuala guvernare operează cu astfel de metode pentru a elimina persoanele incomode. Şi nu este vorba doar de ambasadori, vedem care este comportamentul guvernării şi în raport cu unele instituţii media care au susţinut această guvernare, sunt sigur că vor continua în acelaşi ritm”, a spus Igor Dodon în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune PublikaTV.

Igor Dodon a mai spus că nu se pune problema excluderii lui Golovatiuc din partid și l-a calificat pe acest drept un profesionist. „Am discutat cu Vladimir Golovatiuc după izbucnirea acestui scandal și el ne-a rugat să nu intervenim. El a revenit în Republica Moldova, dar nu există încă nicio claritate asupra faptului dacă el se va mai regăsi sau nu în echipa noastră. Este unul dintre cei mai buni economişti din Republica Moldova. În 2019, când eram la guvernare cu PAS, ei chiar ne-au propus să examinăm candidatura lui Golovatiuc pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale”, a mai spus Dodon.

Golovatiuc a fost numit în funcția de ambasador al Republicii Moldova la Moscova în decembrie 2020. La numai câteva luni, în timpul mandatului său au izbucnit mai multe scandaluri. Ultimul dintre acestea este legat de pretinsa hărțuire a unei subordonate de către Golovatiuc care deținea calitatea de ambasador.

El ar fi chemat-o pe angajată la el acasă sub un pretext fals. Golovatiuc ar fi așteptat-o gol la el în apartament, astfel că angajata s-a speriat și a încercat imediat să fugă. „El m-a invitat la reședința dumnealui, care este amplasată în incinta ambasadei. Când eu am intrat, dumnealui nu avea haine pe el. El m-a întrebat dacă eu știu cum el ar trebui să se îmbrace, după care a încercat să mă cuprindă și m-a întrebat: cum să meargă într-o stare atât de excitată, cum să iasă din casă când trebuie «calmat». Eu m-am eschivat și am reușit să fug din reședință. Îndată după cele întâmplate, eu am anunțat colegul de la ambasadă, dar și organele poliției din Rusia. Mă aflam într-o stare de șoc, într-o stare de nervozitate maximă, profund rușinată de ceea ce mi s-a întâmplat. Este inadmisibil acest lucru”, a declarat femeia.

„Sunt urmărită cu priviri de către colegii mei din ambasadă. Dumnealui a răspândit informații denigratoare despre mine, atât în Rusia, cât și la Chișinău. A declarat că eu sunt o femeie «cu responsabilitate socială scăzută», că am avut comportament inadecvat, că l-am provocat, l-am hipnotizat. Toate aceste minciuni el le spune la Guvern, la MAEIE, la Parlament. Eu mă întorc din misiune cu o pată mare provocată de dumnealui”, a precizat femeia.

Golovatiuc a respins acuzații, dar MAEIE l-a rechemat de la post. Ministerul Afacerilor Externe a precizat că este interzisă o astfel de practică în activitatea diplomatică. 

Mădălin Necșuțu
24/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii