DOC // O magistrată solicită penalizarea fostului șef interimar al CSM. Ar fi promovat doi judecători fără acordul Consiliului

Julieta Savițchi
25/09/2020

Profesoara universitară Carolina Giugureanu-Mihailuță, membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a sesizat instituția privind pretinsele abateri disciplinare ale fostului președinte interimar, Anatolie Pahopol. Sesizarea a fost depusă a doua zi după ce Pahopol și-a dat demisia de la CSM.

Autoarea sesizării îl acuză pe Pahopol că ar fi înaintat repetat șefului statului candidaturile a doi magistrați pentru a fi numiți judecători până la atingerea plafonului de vârstă. Igor Dodon a respins inițial candidaturile lui Nicolae Pasecinic de la Judecătoria Chișinău, și a Ingăi Gorlenco de la Judecătoria Cahul, pe motiv că imaginea lor este afectată de carențe profesionale, etice și deontologice și a cerut CSM să examineze suplimentar cele două candidaturi.

Carolina Ciugureanu-Mihailuță susține că Pahopol a profitat de prevederea legislativă că șeful statului este în drept să respingă o singură dată candidatura propusă de CSM pentru funcția de judecător, a propus repetat candidaturile lui Pasecinic și Gorlenco de a fi numiți judecători până la atingerea plafonului de vărstă, fără a avea acordul CSM.

„Dl Anatolie Pahopol, în mod ilegal, făcând uz de funcția de președinte interimar al CSM, fără a avea acordul membrilor CSM, prin încălcarea procedurii stabilite de lege, prin metode tenebre și lipsite de transparență a realizat o tentativă de numire în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă a candidaturilor pe care președintele Republicii Moldova le-a calificat incompatibile cu această funcție”, l-a acuzat autoarea sesizării pe fostul președinte interimar al CSM.

 

Acesta nu este singurul denunț semnat de Carolina Ciugureanu-Mihailuță pe numele lui Pahopol. La 11 septembrie, cinci membri ai CSM din mediul academic, Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Mariana Timotin, Valentina Coptileț și Ion Crețu, au semnat o scrisoare deschisă adresată șefului statului, în care au reclamat acțiunile lui Pahopol privind promovarea celor doi judecători.

Anatolie Pahopol nu a putut fi găsit pentru a comenta acuzațiile aduse. Anterior acesta a declarat pentru presă că nu a încălcat nimic, iar scopul scrisorii adresate la președinție a fost de a concretiza dacă acești doi judecători vor fi sau nu numiți în funcție, în cazul în care Inspecția Judiciară nu a găsit îndoieli în privința acestor doi candidați.

Surse din cadrul CSM ne-au comunicat că în ultima perioadă Anatolie Pahopol ar fi refuzat să promoveze persoane loiale actualei guvernări.

Anatolie Pahopol a demisionat din funcție marți, motivul invocat fiind sesizarea depusă la Curtea Constituțională de către deputați PPDA privind legalitatea numirii sale în funcție.

Julieta Savițchi
25/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii