DOC// Nereguli financiare, depistate la o primărie care a figurat într-o anchetă a CIJM

Anticoruptie.md
05/02/2023
Captură

Inspecţia financiară a depistat mai multe nereguli la gestionarea banilor publice, admise de către Primăria satului Cobîlea, raionul Şoldăneşti. Administraţia locală din Cobîlea a figurat într-o anchetă publicată pe portalul Anticoruptie.md.

Inspecţia financiară a înaintat administraţiei locale din Cobîlea o prescripţie pentru înlăturarea neregulilor admise, din care reiese că cel mai frecvente încălcări ţin de neîncasarea sau calcularea incorectă a plăţilor pentru arenda terenurilor şi a bazinelor acvatice, nerespectarea prevederilor legale la desfăşurarea licitaţiilor publice, calcularea salariilor pentru funcţionarii locali.

O altă abatere constatată de experţii financiari la Cobâlea este că nu a fost verificată calitatea lucrărilor de reparaţie, efectuate din banii publici. În perioada anilor 2020-202, la Cobîlea au fost efectuate lucrări de reparaţie a obiectivelor de menire socială în sumă 1.556.500 de lei.

Amintim că, vara trecută, echipa portalul Anticoruptie.md a publicat, în urma unei sesizări pe Harta Corupţiei, o anchetă despre cum a fost dat în arendă bazinul acvatic din Cobîlea unui locuitor din sat, după ce o altă persoană a investit timp de 20 de ani. Acţiunile primăriţei din Cobîlea, Angela Ababii, care a favotizat o rudă de a sa, au condus la mai multe procese de judecată şi respectiv, cheltuieli suplimentare din bugetul local pentru servicii juridice.

Anticoruptie.md
05/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii