DOC // Judecătorii din Chișinău: „Se atentează la independența întregului sistem judecătoresc”

Julieta Savițchi
25/02/2020

Magistrații din sediul Centru al Judecătoriei Chișinău au semnat o declarație în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu ultimele declarații ale primelor persoane în stat în adresa magistraților și solicită comunității europene și organizațiilor internaționale „să monitorizeze atent acțiunile și expunerile politicului în raport cu puterea judecătorească”.

În documentul semnat de 38 de judecători se arată că în ultimul timp s-au întețit atacurile în adresa magistraților din partea reprezntanților partidelor politice, în special a celui aflat la guvernare, dar și a primelor persoane în stat. „În condițiile unui stat de drept, sunt inacceptabile expunerile primelor persoane în stat sau ale unui politician la adresa întregului corp judecătoresc în contextul în care pretind că toate acțiunile sunt îndreptate împotriva justiției, consolidarea democrației și edificarea statului de drept”, se spune în declarație.

Semnatarii documentului susțin că în anii electorali se observă tendința intensificării atacurilor în adresa „prin diferite inițiative legislative”.

Judecătorii din sectorul Centru al Capitalei au declarat că nu vor tolera atacurile și imixtiunea politicului: „Corpul judecătoresc nu va tolera o denigrare generalizată a puterii judecătorești și este hotărât să-și apere garanțiile acordate prin standardele internaționale ca în final să asigure calitatea actului de justiție”.

 

Amintim că după ce săptămâna trecută Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a obligat Guvernul să achite 1,5 milioane de euro în cauza privind centrul comercial „Gemenii” , premierul Ion Chicu a declarat că toți judecătorii care vor emite hotărâri în baza cărora Republica Moldova va fi condamnată la CEDO vor răspunde material. Șeful Guvernului a menționat, după ședința săptămânală de la Președinție că, până la 15 martie, Ministerul Justiției va elabora și va prezenta un mecanism de înaintare a acțiunii în regres în privința judecătorilor care emit decizii pentru care Moldova e condamnată la CEDO.

Și președintele Igor Dodon a ținut să critice activitatea judecătorilor care au prejudiciat bugetul de stat ca urmare a pierderii dosarelor la CEDO. în cadrul emisiunii sale de pe Facebook „Președintele răspunde”, Dodon i-a amenințat pe judecători: „Judecătorii aceștia iau bani, „rezolvă” o problemă, apoi se ajunge la CEDO și statul trebuie să achite pentru greșelile lor. De aceea premierul corect a decis ca cei 70 de milioane de lei să fie luați din sistemul judecătoresc. Eu însă aș merge mai departe: aș vedea ce judecători au luat decizia respectivă și aș confisca toate activele în contul statului, inclusiv ale soacrei, amantei și pe cine mai înregistrează ei averile. Dacă nu o să implementăm mecanismul acesta în fiecare an o să avem astfel de decizii. Apropo, o să ne lămurim noi cum vă calculați voi pensiile, judecătorii de la CSJ și așa mai departe! În unul din episoadele următoare o să vă dau date ce pensii primesc judecătorii, pe care și le calculează singuri”.

Julieta Savițchi
25/02/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii