DOC// Curtea Constituțională îi lasă pe Șor și Dodon fără „MoldovaLand” și dă câștig de cauză Ambasadei SUA în problema vânzării Stadionului Republican, ținut în paragină de mai bine de 15 ani

Mădălin Necșuțu
21/07/2021
TVR Moldova

Curtea Constituțională a emis o decizie prin care Stadionul Republican din Chișinău va rămâne în proprietatea Ambasadei SUA la Chișinău, loc pe care urmează să fie construit noul sediu al reprezentanței diplomatice americane.

Astfel, Curtea Constituțională a respins solicitarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat la Curte legalitatea transmiterii terenului Stadionului Republican pentru ca acesta să intre în posesia Ambasadei SUA la Chișinău.

Pe 3 decembrie 2020, majoritatea parlametară de la Chișinău, formată din Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Partidul Ilan Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor au adoptat o lege ce prevedea reîntoarcerea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului.

Astfel, deputații socialiști și cei ai lui Șor au anulat legea din 2018 care prevedea vânzarea acesteuia Ambasadei SUA în Moldova.

Oligarhul fugar llan Șor, condamnat în prima instanță în dosarul „furtul miliardului”, a spus că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand. Un parc tematic pe modelul celui construit de el la Orhei. „Astăzi am obținut o victorie importantă. Teritoriul stadionului republican a revenit în proprietatea statului. Iar la propunerea deputaților Platformei „Pentru Moldova” în lege a fost făcută o modificare foarte importantă – pe acest teritoriu va fi permisă construirea numai a obiectivelor sportiv-culturale”, scria atunci Ilan Șor pe pagina sa de Facebook.

Șor spunea atunci că pe acest loc va fi construit „MoldovaLand” și „BasarabiaLand” care urma a fi„un complex important sportiv și de agrement, un parc de odihnă pentru familii, care va deveni un centru al unității naționale”. Pe de altă parte, americanii au precizat atunci că negociază de peste un deceniu cumpărarea acelui teren pentru construcția noii ambasade.

Socialiștii susțineau atunci că pe acel teren va fi construit un obiectiv sportiv cultural, deși se află în paragină din 2006, atunci când a fost închis de apoi demolat în 2007, cu promisiunea și atunci că acolo va fi construită o arenă sportivă de 20.000 de locuri, o parcare și un hotel.

Cu trei zile înainte de cădere, Guvernul Filip a aprobat pe 11 iunie 2019 acordul de vânzare a terenului pe care se află stadionul Republican din Chișinău. „Este vorba de alocarea terenului pentru Guvernul Statelor Unite ale Americii unde urmează să construiască Ambasada Statelor Unite ale Americii. Este terenul de pe strada București, fostul Stadion Republican”, declara atunci Filip.

Mădălin Necșuțu
21/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii