Discursul Maiei Sandu la şedinţa de inaugurare a Parlamentului// Care sunt priorităţile noii guvernări în domeniul economic

Julieta Saviţchi
26/07/2021
Presedintie.md

Preşedinta Maia Sandu, în discursul rostit luni la şedinţa de inaugurare a Parlamentului de legislatura a XI-a, a trasat mai multe priorităţi ce ţin de redresarea economiei pentru Guvernul care urmează a fi desemnat şi votat săptămâna curentă. Printre acestea se regăsesc deblocarea finanţării externe, racordarea economiei naţionale la economia globală, susţinerea antreprenoriatului de către stat.

Maia Sandu a declarat că viitorul Guvern „trebuie să deblocheze proiecte importante, inclusiv în infrastructură, care stagnează din cauza corupției sau a capacității slabe de implementare. Lumea se schimbă rapid, iar noi trebuie să ținem cont de provocările care, în următorii ani, vor influența dezvoltarea economică în Republica Moldova”.

Principalle provăcări la care, potrivit Maiei Sandu, trebuie să facă faţă noua guvernare, sunt:

1. Schimbările climatice globale care vor provoca creșterea costurilor de producție în agricultură, a costurilor de construcție și întreținere a infrastructurii, creșterea cererii de energie. Guvernul trebuie să acționeze astăzi pentru a evita costuri majore în viitor.

2. Robotizarea și automatizarea tehnologiilor de producție convenționale vor determina scăderea salariului muncii necalificate comparativ cu cea calificată și va scădea competitivitatea națională. Trebuie să reușim să creștem calificarea forței de muncă, să țintim către locuri de muncă sigure și bine plătite, să fim mai mult decât o țară a muncii ieftine.

3. Îmbătrânirea populației țării, cuplată cu emigrarea tinerilor, pune presiuni mai mari pe sistemul finanțelor publice și, implicit, presiuni fiscale în creștere pe generațiile economic active. Aici este nevoie de mai multă eficiență în cheltuirea banului public, de stimularea investițiilor cu valoare adăugată mare, dar și de un plan atractiv pentru a-i încuraja pe tineri să rămână sau să se întoarcă acasă.

Şefa statului a mai spus că viitorul Guvern trebuie să construiască noul model de creștere economică pentru Moldova, bazat pe crearea locurilor de muncă, diversificarea economiei, incluziunea și dezvoltarea durabilă, precum și pe o politică fiscală mai echitabilă.

Maia Sandu a propus şi câteva „soluţii strategice” pentru reformarea economiei, printre care:

1.Sprijinirea culturii antreprenoriatului și muncii ca sursă primară a veniturilor și bunăstării sociale;

2.Valorificarea potențialului de producție actual și creșterea durabilă a acestuia;

3.Racordarea economiei naționale, inclusiv prin infrastructura fizică, la economia globală;

4.Reducerea expunerii și vulnerabilității economiei și societății la schimbările climatice;

5.Asigurarea unui rol sporit al comunităților locale și regionale în planificarea economică.

Maia Sandu a transmis şi un mesaj pentru viitorul Guvern ca să vină cu un pachet de măsuri pentru a-i susține pe cei mai afectați de criză, fie ei salariați, șomeri, pensionari sau antreprenori.

„Susținerea dezvoltării afacerilor, crearea condițiilor pentru ca acestea să fie competitive este singura cale spre prosperitate. În special, noul guvern trebuie să realizeze progrese rapide în îmbunătățirea mediului de afaceri prin eliminarea controalelor abuzive și excluderea din agențiile statului a celor care hărțuiesc businessul. Trebuie să simplifice cadrul de reglementare pentru întreprinderile mici. Trebuie să vină cu o politică eficientă de reindustrializare a țării. Trebuie să lucreze pentru deschiderea piețelor noi pentru produsele și serviciile moldovenești”, a declarat şefa statului.

Totodată, Maia Sandu s-a adresat şi agenţilor economici ca să demonstreze corectitudine și responsabilitate. „Să respecte consumatorii. Să nu vândă statului produse și servicii de calitate îndoielnică, pentru că statul nu e un lucru abstract. Sunt copii dumneavoastră, cărora uneori alegeți să le vindeți produse de calitate proastă pentru alimentare la școală sau la grădiniță. Sunt drumurile pe care nu întotdeauna le reparați bine și la timp și pe care merg și membrii familiilor voastre. Atunci când faceți înțelegeri de cartel și creșteți prețurile în mod abuziv, contribuiți la sărăcirea oamenilor și la alungarea tinerilor din țară. Stimați oameni de afaceri, noi vă propunem un parteneriat corect: tratați statul și cetățeanul cu respect și veți avea parte de același tratament”, a fost mesajul Maiei Sandu pentru agenţii economici.

Julieta Saviţchi
26/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii