Dezvăluiri // Cum PLDM și PDM spălau banii // Interviu cu un fost funcționar implicat în schemele infracționale

Anticoruptie.md
08/08/2019

Portalul Anticoruptie.md va publica vineri, 9 august, un interviu cu Eudochim Stogu, fost inspector fiscal, angajat al fostului CCCEC (actualmente CNA), șef al Penitenciarului nr.4 din Cricova, apoi șef al Penitenciarului pentru femei din Rusca, despre schemele de spălare de bani, gestionate de PLDM și PDM.

Eudochim Stogu a fost reținut la începutul lunii februarie 2014, de procurorii Anticorupție, fiind învinuit că în complicitate cu un om de afaceri și un inspector fiscal, ar fi estorcat şi primit de la un agent economic mită de 135 de mii de dolari şi 100 de mii de lei. În martie 2014, Stogu a fost plasat în arest la domiciliu, dar a evadat. A fost reținut peste patru luni lângă un restaurant din sectorul Ciocana. A stat câteva luni în Penitenciarul nr.13 din Chișinău, apoi a fost eliberat sub control judiciar. Dosarul a fost transmis în judecată și în prezent se află în gestiunea Judecătoriei Chișinău. În 2018, Stogu a părăsit Republica Moldova. Anterior a părăsit țara și presupusul său complice, businessmanul Leonid Coca. Celălalt complice, Vasile Popușoi, se află în țară și continuă să ocupe poziție de șef în cadrul Fiscului.

Eudochim Stogu susține că lucrurile au fost altfel și că el, de fapt, a fost o verigă într-o rețețea de spălare de bani. Fostul inspector fiscal susține că au fost două rețele de spălare a banilor, gestionate de PLDM și PDM, iar dosarul penal intentat pe numele său reprezintă începutul unei scheme, puse la cale de cei din anturajul lui Plahotniuc pentru lichidarea schemei PLDM-lui și scoaterea din politică al lui Vlad Filat. Bărbatul a făcut dezvăluiri, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru portalul Anticoruptie.md, despre cum funcționau cele două rețele de spălare a banilor, persoanele implicate și cum ajungeau banii la PLDM și PDM.

Interviul integral poate fi citit aici 

Anticoruptie.md
08/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii