Deputatul socialist Ştefan Gaţcan, cu epoleți de colonel, la parada din 9 mai

Julieta Saviţchi
11/05/2021

Deputatul socialist Ştefan Gaţcan a fost surprins îmbrăcat în uniformă militară în timp ce depunea flori la Memorialul Eternităţii în ziua de 9 mai. Parlamentarul care este de profesie medic gineolog susţine că este colonel în rezervă al Armatei Naţionale cu acte în regulă, deşi nu a slujit nici o zi.

Ştefan Gaţcan a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că primul grad de ofiţer, locotenent al forţelor armate ale Uniunii Sovietice, l-a obţinut odată cu absolvirea Universităţii de Medicină, unde catedra militară era obligatorie.

După absolvirea facultăţii a trecut o pregătire specială de 2 luni pentru Afganistan, dar nu a mai reuşit să ajungă acolo pentru că fusese emis decretul de retragere a trupelor sovietice din această ţară.

Gaţcan ne-a mai comunicat că în 1994 a mai trecut un curs special pentru a fi desemnat în funcţia de şef al servciului medical al Armatei Naţionale, dar nici de această dată nu i-a reuşit să trateze militarii. „Nu am găsit limbă comună cu ministrul Apărării din perioada respectivă, Valeriu Pasat. Sistemul sanitar al Armatei Naţionale era atunci la pământ, iar eu am înaintat nişte condiţii care nu au fost acceptate. Din acest motiv am renunţat la funcţie”, a precizat deputatul.

Ştefan Gaţcan a mai comunicat că a făcut mai multe stagii, inclusiv în afara ţării, ce ţin de militărie, şi că este membru al unei organizaţii internaţionale a militarilor în rezervă, acreditată pe lângă NATO.

„Pe parcursul anilor am tot fost avansat în grad. Nu am primit nicio remunerare pentru aceasta, Am fost întotdeauna în rezervă, pregătit pentru înrolare în caz de necesitate. Şi acum, dacă va fi nevoie, Doamne fereşte, sunt gata să renunţ la deputăţie şi să plec pentru a-mi îndeplini datoria faţă de Patrie”, ne-a declarat socialistul.

Ştefan Gaţcan ne-a mai mărturisit că la 47 de ani a absolvit cursurile de piloţi, care reprezintă „o şcoală a bărbăţiei”.

Ştefan Gaţcan a intrat în posesia mandatului de deputat în martie 2020, după ce a câştigat alegerile repetate pe circumscripţia uninominală Hânceşti. La începutul lunii iulie a anului trecut, Gaţcan a anunţat că părăseşte PSRM şi aderă la Partidul Democrat. A doua zi acesta s-ar fi răzgândit şi a dispărut, reuşind să depună la Procuratură o plângere că ar fi ameninţat de colegi din PSRM. Peste puţin timp pe reţelele de socializare a fost lansată o înregistrare video în care Gaţcan transmitea mesaje dintr-o podgorie că este bine, nu este sechestrat, dar trebuie să se retragă pentru o perioadă.

Julieta Saviţchi
11/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii