Deputatul român Matei Dobrovie despre criza politică de la Chișinău: ”Sunt două scenarii: guvern minoritar PD cu Partidul ”Șor” sau anticipate”

Crina Dumitriu
18/04/2019
Facebook

Deputatul român din grupul Partidul Național Liberal Matei Dobrovie avanzează două scenații pentru deblocarea crizei politice de la Chișinău, creată după alegerile parlamentare din 24 februarie, în care nicio formațiunile politică nu a luat o majoritate confortabilă de mandate în Parlamentul Republicii Moldova. Acestea ar fi, spune deputatul, un guvern minoritar format din deputații Partidului Democrat și  cei ai Partidului ”Șor”, pentru care să voteze și câțiva deputați din fracțiunea socialiștilor. Al doilea scenarul este un nou scrutin parlamentar anticipat.        

„Blocajul postelectoral în Republica Moldova este total. Nici socialiștii, nici Blocul ACUM nu vor să facă o majoritate cu Plahotniuc, ceea ce este foarte ușor de înțeles. Primii pentru că nu-i lasă Moscova, care a dat un mesaj neobișnuit de clar președintelui Dodon că este împotriva unui guvern dominat de oligarh, în care PSRM este vioara a doua. De partea cealaltă, Blocul ACUM nu are cum să guverneze nici cu PDM, nici cu PSRM, care au coabitat perfect în menținerea Sistemului Oligarhic și au votat împreună și schimbarea sistemului electoral în uninominal mixt. Răul deja făcut este greu de înlăturat, fiind nevoie să fie eliberate toate instituțiile capturate, să se revină la sistemul electoral proporțional și apoi să aibă loc un restart prin alegeri anticipate, care ar putea avea un alt rezultat.

Nu cred însă că socialiștii sunt pregătiți să pună umărul la dezoligarhizare. Vom vedea în perioada următoare. 

PSRM și Igor Dodon au încercat să amortizeze efectul apropierii lor de PDM, invitând la discuții și blocul ACUM. Nu le-a reușit, deoarece liderii acestuia au refuzat orice discuții în trei, dejucând planul. Alianța PDM-PSRM pare tot mai dificil de realizat.

Plahotniuc vrea să-și continue guvernarea, dar nu are nicio mișcare bună la îndemână. Astfel scenariile cele mai probabile sunt:

(1) Guvern minoritar format din PD + Partidul Șor, însă e nevoie de vot majoritar în Parlament pentru formarea Guvernului. Deocamdată nu există această majoritate. Aceasta s-ar putea realiza cu sprijinul câtorva parlamentari PSRM în pofida direcției date de Dodon/Greceanîi.

(2) Alegeri anticipate", a scris deputatul român Matei Dobrovie pe pagina sa de Facebook. 

Mai mulți analiști de la Chișinău spun că scenariul PD cu Partidul Șor este valabil doar dacă la acestă alianță se alătură și deputați socialiști. Aceste trei formațiuni colaborează neoficial, dar au fost atestate disensiuni între Ilan Șor și președintele Igor Dodon. In campania electorală din februarie presa afiliată PD nu a criticat cele două formațiuni politice.     

Crina Dumitriu
18/04/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii