Deputatul Igor Munteanu, după decizia Curții de Arbitraj de la Stockholm în cazul Aeroportului Internațional Chișinău: „Orice erori ne pot costa suma astronomică de 900 milioane de euro”

Ilie Gulca
04/08/2020
Foto: Facebook.com

Președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013–2019), Igor Munteanu, consideră decizia Arbitrajului de la Stockholm privind stoparea executării acțiunii de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău drept logică și ușor de anticipat. Parlamentarul susține într-o postare pe Facebook că procurorii trebuie să tragă la răspundere funcționarii implicați în această afacere, iar contractul trebuie reziliat în instanță.

„La 4 octombrie 2019, Parlamentul a adoptat o hotărâre pe baza raportului de anchetă parlamentară, stabilind că actul de concesionare a Aeroportului din 30.08.2013 către SRL Avia Invest a fost viciat și urmează să fie reziliat. Procuratura urmează să tragă la răspundere oficialii implicați. În loc să execute Hotărârea Parlamentului, Guvernul Ion Chicu s-a lansat în tot felul de acțiuni dubioase sub aspect juridic”, explică parlamentarul.

Deputatul a evocat acțiunile „eronate” la care au recurs autoritățile pentru a obține rezilierea contractului: „Mai întâi, executivul a ocolit rezilierea în instanță a Contractului de concesionare și a modificat mărimea taxei aeroportuare în afara unei decizii de instanță despre temeiniciei contractului. Ulterior acțiunea autorităților a continuat în aprilie cu o notificare despre reziliere și cu rezilierea din 8 iulie. Deciziile luate de acest guvern sunt riscante, superficiale și concepute prost. De aici și primul cartonaș roșu de la Arbitrajul din Stockholm”.

Munteanu consideră eronate notificarea despre rezilierea contractului fără o decizie de instanță, suspendarea concursului de selectare a apărării (casă de avocați), prezentarea poziției Guvernului în acest litigiu înainte de selectarea avocaților. „Mai mult, am fost uimit să constat că, în loc să reflecteze asupra riscurilor acestui litigiu, PSRM și-a asmuțit hămălăii mediatici contra mesajelor mele, încercând să devieze atenția publică de la subiectul unui posibil „acord” între socialiști și forțele din spatele aeroportului.

În opinia parlamentarului, prin anunțarea deciziei prealabile de arbitraj, putem constata că reacțiile acestui guvern în cazul Aeroportului Internațional Chișinău au fost eronate. „Acestea demonstrează cel puțin incompetență, iar cel mult – complicitate la un joc mai complex legat de legitimarea intereselor companiei fantomă cipriote, cu pretenții de 95% asupra SRL Avia Invest. Logica evenimentelor ar putea să arate în scurt timp dacă aceste acțiuni luate de Agenția Proprietății Publice nu au fost din nou călăuzite de rea-intenție și complicitate.”

Toate aceste acțiuni denotă faptul, în opinia lui Munteanu, că premierul Chicu și președintele Igor Dodon nu au convins cetățenii că își doresc cu adevărat restituirea Aeroportului Chișinău în proprietatea statului. „Organele de anchetă penală nu au prezentat până astăzi Raportul Procuraturii în fața Parlamentului, după cum a cerut autoritatea legislativă supremă”, a remarcat el.

Deputatul a anunțat că a cerut, în numele Comisiei de Control al Finanțelor Publice, Ministerului Justiției explicații în regim urgent asupra modului în care își propune să asigure apărarea statului în acest litigiu complicat.

Curtea de Arbitraj de la Stockholm a interzis la 3 august curent acțiuni de reziliere a contractului de concesionare cu Avia Invest până la decizia sa finală și a chemat autoritățile moldovenești să suspende executarea notificării de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău anunțată de către Agenția Proprietății Publice la 8 iulie 2020.

SRL Avia Invest a solicitat 900 milioane de euro, în calitate de prejudiciu, din contul statului în urma deciziei Agenției Proprietății Publice privind rezoluțiunea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

La 8 iulie 2020, APP a rezoluționat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent nr. 4/03, încheiat cu SRL „Avia Invest”. Ca rezultat, Agenția a solicitat de la SRL „Avia Invest” restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău”.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat în toamna anului 2013 către SRL Avia Invest, o firmă controlată de Ilan Șor, principalul suspect în dosarul fraudei bancare din 2014.   

Ilie Gulca
04/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii