După PCRM, PDM, Pro-Moldova, deputatul Gheorghe Brașovschi a aderat la platforma parlamentară „Pentru Moldova”

Irina Odobescu
30/11/2020

Deputatul Gheorghe Brașovschi a aderat la Platforma „Pentru Moldova”, alături de cei șase deputați „neafiliați” și membrii Partidului Șor. Brașovschi a făcut parte din grupul parlamentar Pro Moldova. După aderarea lui Brașovschi, Platforma „Pentru Moldova” are în componența sa 16 deputați. Cinci dintre aceștia au părăsit Partidul Democrat, iar apoi au plecat din grupul parlamentar Pro Moldova. Este vorba de Sergiu SîrbuGrigore RepeșciucEleonora GraurRuxanda Glavan, Corneliu Padnevici.

„Platforma parlamentară Pentru Moldova devine jucător-cheie în Parlamentul Republicii Moldova și al doilea cel mai numeros grup din legislativ după ce, duminică, 29 noiembrie, deputatul Gheorghe Brașovschi a semnat convenția. În plus, având în vedere agenda și prioritățile anunțate de reprezentanții Platformei, suntem absolut convinși că, în continuare, mai mulți deputați se vor alătura”, scrie pe pagina de Facebook a acestei structuri.  

„Așa cum a anunțat Platforma Pentru Moldova, poate adera oricare deputat, indiferent de viziunile sale politice. Principala condiție sunt nu viziunile sau apartenența politică, ci împărtășirea valorile echipei: consolidarea activității legislative pentru identificarea soluțiilor pentru dezvoltarea Republicii Moldova și creșterea nivelului de trai al cetățenilor.”

La alegerile parlamentare din aprilie 2009, Brașovschi a candidat pe listele Partidului Comuniștilor (cu nr. 61), dar scrutinul din iulie 2009, nu s-a regăsit pe listele formațiunii respective. La parlamentarele din 28 noiembrie 2010, a figurat pe lista Partidului Democrat cu nr. 18. 

A ajuns în Parlament pe listele Partidului Democrat, Circumscripția nr. 12 Sângerei. Ulterior, a deținut două mandate consecutive de primar obținute în 2003 și 2007 în Sângerei. 

În timpul activității candidatului în funcția de primar în 2010, Curtea de Conturi a efectuat un audit și a identificat o serie de nereguli la Primăria Sângerei: ignorarea procedurilor legale de licitație publică, plăți neregulamentare la valorificarea mijloacelor pentru investiţii şi reparaţii capitale, iar unele cheltuieli legate de măsuri culturale implicau riscuri de fraudare.

Curtea de Conturi a prezentat raportul în 2011, când Gheorghe Brașovschi părăsise deja funcția de primar.În calitate sa de deputat, Brașovschi a figurat în toamna anului 2013 printre cei 47 de deputați care au solicitat Guvernului repartizarea unui lot pentru construcția unui bloc locativ . Un metru pătrat într-o astfel de locuință ar fi costat 300 de euro, în timp ce valoarea de piață a locuințelor în capitală era de 700 de euro pentru un metru păstrat.

La început de noiembrie și deputații partidului Șor au anunțat că aderă la Platforma parlamentară Pentru Moldova. Elena Bacalu a scris în cererea de părăsire a Pro Moldova că va fi „deputată neafiliată”, iar semnătura sa apare pe actele postate pe pagina de Facebook a Platformei Pentru Moldova

Irina Odobescu
30/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii