Deputatul Alexandru Slusari demască schema de corupție de la Arena Națională: Cine și cum fură în continuare

Madalin Necsutu
05/03/2021
Adevarul

Deputatul Alexandru Slusari a făcut publică o notă informativă a Procuraturii Generale în care se menționează că există un grup infracțional care a acționat pentru realizarea de beneficii materiale în urma contractului de contrucție a Arenei Naționale.

„Începând cu perioada anului 2017 un grup format din exponenți ai unor formațiuni politice, organe ale administrației publice centrale și locale, instituții autonome, entități juridice cu diverse forme de organizare, au inițiat activități pentru crearea condițiilor privind comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine ca urmare a realizării contractului de parteneriat public-privat pentru construcția Arenei Naționale”, scris Slusari.

El mai afirmat că Procuratura a constatat un preț, mai mult decât exagerat, al proiectului Arena Națională de 44,5 milioane de euro, care a fost stabilit fără o estimare economico-financiară. Totodată, garanția viitoarei construcției a fost redusă, contrar legii, la doar un an.

„Concursul a fost aranjat pentru o singură companie - „Summa Turism Yatirimciligi Anonim Șirketi", care a mai cuplat la aceasta afacere dubioasă încă o companie afiliată - "Sam Investment Company". În afară de cele 10 ha, pe care este construită Arena, gruparea politico-criminală din Chișinău a mai sustras din circuitul agricol încă 59, 22 ha de teren agricol din satul Stăuceni, care au fost gajate companiei turcești cu dreptul re-gajării altor creditori”, spune Slusari.

Cum a funcționat schema

Slusari afirmă că ideea schemei de escrocherie, confirmată și de Procuratura Anticorupție, a fost încă de la început, supraevaluarea construcției, fără a include cheltuielile suplimentare pentru conectarea la rețeaua rutieră, precum și cheltuielile necesare pentru încălzire, conectare la energie electrică, pază etc.

„La moment, guvernul nu are nicio viziune și nu știe ce e de făcut cu acest obiect și cum pot fi soluționate măcar problemele de infrastructură adiacentă și de întreținere elementară. Se desfășoară un ping-pong între instituții. Ministerul Economiei încearcă să împingă Agenției Proprietății Publice responsabilitatea pentru acest proiect. Dacă din vina statului în scurt timp Arena nu va fi dată în exploatare sau nu va fi posibilă achitarea cel puțin a unei tranșe din cele 44,5 milioane euro, terenul de 59 ha va trece în proprietate străină”, scris acesta.

El a mai scris că, din 4 octombrie 2019, Procuratura nu se grăbește și până în prezent nu are niciun bănuit în cadrul cauzei penale.

„Oare nu este clar că în spatele acestui grup criminal se află Plahotniuc, un mare prieten al lui Erdogan, care acum, apropo, luptă pentru a obține cetățenia turcă? Oare se cunoaște cum finul său, Andrian Candu, a promovat insistent acest proiect?”, conchide deputatul.

Madalin Necsutu
05/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii