Democrata Raisa Apolschii a fost numită de Parlament judecătoare la Curtea Constituțională. Trecutul și averea demnitarei

Mariana Colun
14/12/2018
Foto: independent.md

Raisa Apolschii, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, membră a Partidului Democrat, a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat vineri, 14 decembrie, de către majoritatea parlamentară. Presa a scris că Raisa Apolschii ar fi nașa de cununie a liderului democraților, Vladimir Plahotniuc, însă niciunul dintre ei nu a confirmat sau negat acest fapt.

Raisa Apolschii este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, unde a acces fiind a 15-a pe lista Partidului Democrat. Și în 2010 a obținut un loc în Legislativ, fiind a 12-a pe lista PD. A absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. În anii 90 a fost magistrat la Judecătoria Ciocana.

A practicat avocatura din 1994 până în 2003, anul în care a ajuns avocat parlamentar, director al Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova. Din 2008 până în 2010, a lucrat în cadrul Baroului Asociat de Avocaţi „AVO GRUP”. 

Apartament nou într-un complex de elită

Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, deși în ultimii patru ani Raisa Apolschii a trăit doar din salariul de parlamentar, fără să aibă bani din afaceri sau donații, în prezent, se poate lăuda cu un apartament de două ori mai mare decât cel pe care îl avea când a acces în Legislativ și cu un garaj nou. După ce a indicat un venit de 744.000 de lei din vânzarea vechiului apartament, Apolschii a trecut în declarația de avere și interese personale pentru 2017 un apartament de 110,8 metri pătrați, pentru care ar fi achitat aproape 815.000 de lei, și un garaj de 17,6 metri pătrați, cumpărat cu 50.000 de lei.

Noua locuință a deputatei se află într-un complex locativ nou din orașul Codru, cu vedere spre parc dat în exploatare în martie curent. Potrivit site-urilor de publicitate, un metru pătrat în blocul respectiv costă de la 700 de euro.

Blocul de locuit din orașul Codru, unde Raisa Apolschii și-a cumpărat un apartament de 110 metri pătrați. Foto: CIJM

Donațiile la partid

Pe parcursul ultimilor ani, Raisa Apolschii a făcut donații constante pentru PDM. Potrivit portalului avere.md, cea mai mare donație, în mărime de 82.000 de lei, Raisa Apolschii a făcut-o în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2010, chiar dacă a indicat venituri de patru ori mai mici pentru întregul an.

La alegerile locale 2011, Apolschii a vărsat în haznaua partidului 30.000 de lei. Ea a donat de trei ori mai puțin formațiunii în cadrul campaniei pentru alegerile locale din 2015. În același an, a făcut o donație în două tranșe la partid în valoare totală de 20.000 de lei.

Donația făcută de Raisa Apolschii în cadrul alegerilor locale din 2011. Foto: captură CEC

Activitatea în Parlament

Raisa Apolschii este președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament. În calitate de deputat, și-a pus semnătura pe mai bine de 130 de inițiative legislative, o cifră record pentru parlamentarii din această legislatură. Dintre acestea, doar trei proiecte au fost respinse, majoritatea însă au fost adoptate.

În aprilie 2014, Comisia juridică a fost acuzată că a luat o decizie politică la începutul anului, când i-a permis actualului preşedinte al Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, fost deputat democrat, să candideze pentru un al treilea mandat la Academie, în timp ce legislaţia prevede cel mult două termene consecutive.

În iunie 2016, după ce a votat Parlamentul noua componență a Comisiei Electorale Centrale (CEC), fără să publice avizele consultative ale Serviciului de Informații și Securitate în privința celor nouă membri ai structurii, așa cum prevede legea, unii experți au susținut că Legislativul s-a dovedit a fi inapt în fața SIS. Deputați din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități au declarat că nici ei nu au văzut aceste documente, dar au fost asigurați de Raisa Apolschii, președinta Comisiei, că toate avizele au fost positive.

Raisa Apolschii se numără printre deputații care, fără dezbateri și întrebări, au votat proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral în iulie 2017

La una dintre ședințele din plenul Parlamentului, Raisa Apolschii a fost surprinsă de jurnaliști în timp ce privea pe Facebook imagini în care trei bărbați par să pescuiască pe malul unui iaz.

În decembrie 2014, Raisa Apolschii a fost decorată cu ordinul „Gloria Muncii” de către preşedintele Nicolai Timofti. Acest ordin se acordă pentru merite în muncă şi succese în toate domeniile de activitate.

Mariana Colun
14/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii