Delegația Parlamentului European: Reducerea corupţiei şi investigarea miliardului furat rămân în continuare restanțele Moldovei în procesul de asociere cu Uniunea Europeană

Anticoruptie.md
15/04/2018
Parlamentul European

Reducerea corupţiei şi investigarea miliardului furat, la fel ca și reformarea justiţiei şi asigurarea unei media independente rămân în continuare restanțele Republicii Moldova în realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.  Aceasta este una dintre concluziile vizitei de evaluare a reformelor, efectuată recent în Republica Moldova și Ucraina, de către Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, condusă de parlamentara europeană Laima Andrikienė. 

Membri ai Parlamentului European s-au întâlnit cu autorităţile şi cu societatea civilă ale celor două ţări, pentru a evalua relaţiile cu UE, implementarea Acordurilor de Asociere, pentru a încuraja reformele şi lupta împotriva corupţiei. Rezultatele vor fi elucidate anul acesta în rezoluţia Parlamentului European privind implementarea Acordului de Asociere în Ucraina şi Moldova.

„Mesajul nostru pentru ambele ţări este foarte clar – vrem să susţinem Ucraina şi Moldova în procesul de implementare a Acordului de Asociere şi vrem să vedem progrese rapide în ceea ce priveşte reformele, în special, în ceea ce priveşte statul de drept şi procesul de democratizare”, a spus şefa delegaţiei, Laima Andrikienė (PPE, LT). 

Moldova

Comentând vizita delegaţiei în Moldova, Andrikienė a afirmat: „Noi am accentuat faptul că dacă există dorinţa de a efectua reforme, UE, inclusiv Parlamentul European, va fi alături de Republica Moldova, pentru a-i oferi suport. Noi pledăm pentru o intensificare în continuare a comerţului, dar şi pentru conexiuni de transport mai bune şi interconexiuni energetice cu UE, cu scopul de a susţine dezvoltarea socio-economică a Moldovei, pentru beneficiul tuturor cetăţenilor. Delegaţia a avut de asemenea un schimb sincer de opinii despre probleme şi provocări, cum ar fi noua lege electorală, reforma sectorului media, reforma justiţiei, câteva cazuri dubioase de urmărire penală, lupta cu corupţia şi – ultimul, dar nu şi cel mai puţin important subiect – investigarea fraudei bancare. Reducerea corupţiei şi obţinerea rezultatelor în investigaţiile privind fraudarea băncilor sunt de cea mai mare importanţă. Reformarea justiţiei şi asigurarea unei media independente sunt de asemenea subiecte-cheie”.

Ucraina

„Noi susţinem Ucraina pentru reformele care au fost realizate până acum cu mare efort şi prin mobilizare. Salutăm în special paşii întreprinşi în aşa domenii ca: achiziţiile publice, stabilizarea macroeconomică, sistemul de sănătate, reforma pensiilor, procesele de descentralizare şi privatizare. Reformele au avut loc în ciuda agresiunii militare ruseşti, care încă mai continuă pe teritoriul ucrainean. Acesta nu este un conflict îngheţat şi nu trebuie să fie un conflict uitat”, a declarat Laima Andrikienė în cadrul vizitei delegaţiei europene în Ucraina. 

„O luptă eficientă împotriva corupţiei este crucială pentru progresul reformelor. În acest sens, crearea unei Curţi Supreme Anticorupție, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, este o prioritate. Lupta cu corupţia este de asemenea o cale de a deschide noi uşi pentru investitorii străini, care au nevoie de un mediu de afaceri sigur, pentru a aduce noi oportunităţi economice în Ucraina, pentru a dezvolta comerţul şi a crea locuri de muncă. Aceasta este o oportunitate de care Ucraina poate să profite”, a mai adăugat parlamentara europeană. 

Pe lângă Laima Andrikienė, delegaţia Parlamentului European  a fost alcătuită din cinci membri: Michael Gahler (PPE, DE), Dariusz Rosati (PPE, PL), Doru Frunzulica (S&D, RO), Petras Auštrevičius (ALDE, LT) şi Helmut Scholz (GUE/NGL, DE).

Anticoruptie.md
15/04/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii