Declarații scandaloase de la Ankara: „UE culege ce a semănat”. Ce plafon de preț pentru gazele rusești ar putea institui UE

Anticoruptie.md
07/09/2022

„UE culege ce a semănat”, astfel a comentat situația de pe piața energetică comunitară președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. De altă parte, liderii UE vor anunța vineri la ce consens au ajuns în ceea ce privește instituirea unui plafon al prețului plătit Federației Ruse pentru gazele livrate.

Președintele turc, citat de Anadolu, a declarat că Europa ar fi provocat criza energetică prin aplicarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse. Totodată, Erdogan a afirmat că pe europeni îi așteaptă înainte o iarnă grea, iar micșorarea volumului de livrări ar fi fost o reacție firească a lui Vladimir Putin.

„Liderul rus a dat de înțeles că va lua decizii proporționale sancțiunilor. Așa cum pârghia lui principală e gazul, pe această direcție merge. Din păcate, nu e soluția pe care am așteptat-o pentru Europa”, a spus Erdogan.  

Președintele turc a mai accentuat că țara sa nu se va confrunta cu probleme privind aprovizionarea cu gaze.

Între timp, veniturile Federației Ruse sunt net superioare cheltuielilor pentru desfășurarea acțiunilor militare în Ucraina. De la declanșarea războiului, doar UE a plătit facturi de peste 85 de miliarde de euro, China – 35 de miliarde de euro, totalul pe țări fiind de 158 de miliarde de euro.

Pe 9 septembrie, miniştrii Energiei din UE se vor reuni pentru a identifica soluții care ar para încercările Kremlinului de a manipula și condiționa piața europeană a energiei. În culise se vorbește că oferta UE ar putea fi de 474 de euro pentru o mie de metri cubi de gaze rusești.

Preţurile la gaze au crescut considerabil în spațiul comunitar, în special după ce Gazprom a anunţat că închide robinetele gazoductului Nord Stream 1 timp de trei zile, pentru lucrări de mentenanţă. Ajustarea tehnică a echipamentelor a generat suspiciuni și temeri că livrarea de gaze ar putea fi oprită definitiv.  

Ulterior, Gazprom a anunțat că suspendă „pe un termen nedeterminat” livrările de gaze pentru Europa prin conducta Nord Stream, invocând un motiv tehnic.

 

 

Anticoruptie.md
07/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii