Decizie a Curții Constituționale // Parlamentul trebuia să încheie formarea Guvernului până la data de 7 iunie

Anticoruptie.md
08/06/2019

Curtea Constituțională a decis, în seara zilei de vineri, 7 iunie, că Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a, trebuia sa încheie formarea Guvernului pănă la data de 7 iunie 2019, inclusiv.

Drept urmare, șeful statului, Igor Dodon, este obligat de Curtea Constituțională să dizolve Parlamentul, după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova califică decizia Curții Constituționale de ieri drept tentativă de uzurpare a puterii în stat. Declarația aparține deputatului PSRM, Ion Ceban. Într-o postare pe Facebook, Ceban scrie că socialiștii se află acum la Parlament pentru a continua discuțiile cu blocul ACUM.

Sămbătă, CC a venit cu anumite precizări pentru mass-media: 

„La 7 iunie 2019, Curtea Constituțională a adoptat și a publicat Decizia de inadmisibilitate nr.83 a sesizării nr.102b/2019 privind interpretarea art.85 alin.(1) coroborat cu art. art.63 alin.(2) și (3), 69 alin.(2) și 103 din Constituția Republcii Moldova (data de la care se calculează termenul de trei luni de inactivitate a Parlamentului ca temei de dizolvare a acestuia).

Curtea a menționat că întrebarea ridicată de Președintele Republicii Moldova a fost deja obiectul unei interpretări oficiale anterioare a prevederilor constituționale în discuție și din care considerente, sesizarea a fost declarată inadmisibilă.

Totodată, în vederea evitării unor ambiguități, Curtea a reiterat că, potrivit prevederilor constituționale, termenul de trei luni (90 de zile), în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul, curge de la data validării alegerilor.

Astfel, în speța în cauză, reieșind din prevederile constituționale, Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a, trebuia să încheie formarea Guvernului până la data de 7 iunie 2019, inclusiv”.

Partidul Socialiștilor califică decizia CC drept ”tentativa de uzurpare a puterii în stat”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova califică decizia Curții Constituționale de ieri drept tentativa de uzurpare a puterii în stat, a scris deputatul PSRM, Ion Ceban pe pagina sa de Facebook. „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a desfășurat ședința fracțiunii parlamentare. Considerăm decizia Curții Constituționale de ieri drept tentativă de uzurpare a puterii în stat. Fracțiunea PSRM în deplină componenţă, 35 de deputați, se află în Parlamentul Republicii Moldova pentru a continua discuțiile cu BLOCUL ACUM în vederea depășirii crizei politice. Astăzi este o zi decisivă”, a scris Ion Ceban.

Amintim că la sfârșitul anului 2018, înainte de alegerile parlamentare, Partidul Democrat a promovat în componența Curții Constituționale trei judecători din rândurile partidului sau apropiați formațiunii.   

Anticoruptie.md
08/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii