Date cu acces limitat: nu avem dreptul să știm câți deputați nu lucrează

Mihaela Cibotaru
02/06/2023
Promo-LEX

Asociația Promo-LEX solicită legislativului publicarea informațiilor despre absențele motivate și nemotivate ale deputaților de la ședințe - plenare sau ale comisiilor permanente din care fac parte, precum și măsurile de sancționare dispuse în privința lor. Totodată, Promo-LEX consideră că „motivele absențelor deputaților privind îndeplinirea unei însărcinări, dar și neparticiparea la ședințe în semn de protest trebuie reflectate în mod separat de celelalte motive întemeiate”.

Potrivit asociației, încă în toamna anului 2022, Promo-LEX a atras atenția asupra faptului că pentru absenţa deputatului fără motiv de la 3 ședințe pe parcursul unei luni, se sancţionează cu pierderea a 50% din salariu şi din alte indemnizaţii pentru luna următoare. Pentru absenţa deputatului fără motiv întemeiat de la 4 şi mai multe şedinţe parcursul unei luni, acesta este lipsit de 75% din salariu şi din alte indemnizații pentru luna următoare.

Potrivit informației obținute de la Parlament, 11 deputați au fost sancționați pentru absențe nemotivate fiindu-le reținute o parte din salariu și indemnizații lunare, în perioada septembrie 2022 – aprilie 2023. „Secretariatul Parlamentului a mai informat că în luna martie anul curent s-a dispus suspendarea achitării drepturilor salariale, indemnizațiilor și compensațiilor deputaților fracțiunii Partidului Politic Șor până la reluarea participării acestora la ședințele plenare/comisiilor permanente din care fac parte”, scrie Promo-LEX.

Totodată, Parlamentul consideră că informația privind absențele deputaților de la ședințele Parlamentului și ale comisiile parlamentare fac parte din „categoria celor oficiale cu accesibilitate limitată întrucât conține date referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă”.

Promo-LEX salută sancționarea deputaților, conform normelor legale, întrucât „măsurile pecuniare sunt menite să descurajeze absențele nemotivate de la lucrările Parlamentului și să responsabilizeze aleșii poporului”, dar subliniază necesitatea transparentizării informațiilor despre absențele acestora, precum și despre sancțiunile dispuse.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, se consideră fără motiv întemeiat absența deputatului din alte motive decât: îndeplinirea unei însărcinări dată de Parlament, Biroul permanent, comisia parlamentară sau de fracțiunea din care face parte, precum şi de Preşedintele Parlamentului; aflarea în concediu medical sau a celui din motive personale și neparticiparea deputatului la şedinţa Parlamentului sau a comisiei permanente în semn de protest la o chestiune din ordinea de zi, anunţată în şedinţă.

Mihaela Cibotaru
02/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii