Cutremur devastator în Turcia şi Siria.: bilanţul morţilor a trecut de 5000, iar replicele continuă

Anticoruptie.md
07/02/2023
Profimedia Images

Numărul deceselor în urma celor două cutremure produse luni, la distanță de 9 ore unul de altul, în Turcia şi Siria a trecut de 5000. Organizaţia Mondială a Sănătăţii face prognoze sumbre şi estimează că numărul celor decedaţi ar putea depăşi cifra de 20.000.

Echipe de salvatori din mai multe ţări au venit în ajutor, însă temperaturile extrem de scăzute, zăpada și ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supraviețuitorilor în timpul nopții în Turcia. Totodată, un cutremur cu magnitudinea 5,7 a lovit din nou, marți, estul Turciei.

Martotii din zona afectată de calamitate spun că situaţia este dramatică, de sub dărâmituri se aud plânsete şi strigăte de ajutor.

Şi mai dramatică este situaţia în Siria, unde ajutoareşe întârzie să vină din cauza graniţelor închise. Ajutorul umanitar în zonele rebele din Siria, afectate şi ele de cutremur, ajunge de obicei prin Turcia, datorită mecanismului transfrontalier creat în 2014 printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. În prezent, a rămas un singur punct de frontieră deschis, din cele patru existente, dar care s-au închis de-a lungul anilor.

 

 

Anticoruptie.md
07/02/2023Follow us on Telegram

Comentarii