Curtea de Apel București a decis că jurnalistul turc Kamil Demirkaya nu va fi extrădat în Turcia: „Am avut încredere totală în justiţia din România”

Mădălin Necșuțu
14/12/2018

Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului turc Kamil Demirkaya (foto) de la publicaţia „Zaman România”.  Acesta a lucrat din 2003 până în 2011 pentru „Zaman Bulgaria”. Jurnalistul Kamil Demirkaya a declarat vineri, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de extrădare emisă pe numele lui de autorităţile din Turcia, că a avut încredere „totală” în Justiţia din România, subliniind că a primit foarte multe mesaje de susţinere.

„Sunt foarte fericit, foarte bucuros. Aveam încredere totală în justiţia din România și astăzi justiţia ne-a confirmat acest lucru. Colegii mei ziarişti din Turcia nu sunt la fel de norocoşi ca mine. Conform statisticilor internaţionale, în momentul de faţă, sunt 326 de ziarişti întemniţaţi. Mai mult de jumătate - 174 - sunt în temniţele din Turcia. Noi ne iubim ţara, dar nu ne-am dorit ca să ajungă în starea în care se află acum. În toată această perioadă, de la declanşarea acestei proceduri (de extrădare - n.r.), colegii din mass-media din România ne-au ajutat foarte mult, au privit cu interes acest subiect.

Am văzut acest ajutor şi solidaritate, care s-a manifestat atât la nivelul jurnaliştilor din România, cât şi la nivelul societăţii civile şi populaţiei. Am primit foarte multe mesaje de susţinere", a spus Demirkaya după aflarea sentinței, relatează Agerpres.

Până la această decizie, Demirkaya ceruse azil politic în România, motivând că este persecutat politic.

„Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Justiţia nu funcţionează. Cadrele didactice şi jurnaliştii sunt o ţintă pentru autorităţile de acolo. În momentul de faţă, conform statisticilor, din 326 de ziarişti încarceraţi la nivel global, aproximativ 170 sunt reţinuţi în Turcia. (...) Mă opun extrădării. Motivul pentru care mă opun este că justiţia nu funcţionează corect în Turcia. Există tortură. (...) Foarte mulţi ziarişti de la sediul central „Zaman” din Istanbul au fost trimişi la închisoare, precum şi rude de-ale mele", declarase jurnalistul înainte de decizia de astăzi.

El a respins declarațiile din dosarul său, pe care îl vede ca fiind făcut la comandă în Turcia. „În dosar se găsesc două acuzaţii absurde din perspectiva noastră. Primul aspect care mi se reproşează este că aveam conturi la o bancă, care la momentul inaugurării a fost deschisă chiar de către preşedintele Erdogan şi membrii Guvernului din acea perioadă. În România, apreciem că se află 10.000 de cetăţeni turci şi aproape jumătate au conturi la această bancă. Dacă am ţine cont de aceste acuzaţii, atunci ar trebui să extrădăm 5.000 de cetăţeni turci cu această motivaţie.” 

„A doua acuzaţie din dosar se referă la faptul că am folosit o aplicaţie de mesagerie, de tip WhatsApp, aplicaţie care se numeşte 'Bylock', dar care era deschisă către toţi utilizatorii la nivel mondial. Din câte ştiu, aplicaţia a avut cam 600.000 de utilizatori la nivel global. Atunci şi cetăţenii români sau din alt stat care au folosit această aplicaţie se fac vinovaţi de terorism?”

„Un lucru înfiorător din perspectiva mea este că, în momentul de faţă, în închisorile din Turcia se află 17.000 de persoane de sex feminin, care au fost încarcerate cu aceste acuzaţii. Şi odată cu aceste mame, peste 600 de copii cu vârsta până în 5-6 ani se regăsesc în închisorile din Turcia. Conform cifrelor de la Ministerul Justiţiei din Turcia, în ultimii doi ani, aproximativ 228.000 de persoane au fost încarcerate cu aceste motive. Aproximativ 50.000 dintre aceştia sunt simpatizanţi ai mişcării Gulen sau au legătură cu această mişcare", a mai spus Kamil Demirkaya.

În septembrie, șapte profesori turci din Republica Moldova au fost sechestrați și extradați în regim de urgență în Turcia, fără a fi oferite public dovezi pentru susținerea acuzațiilor de afiliere la organizații teroriste. Regimul Recep Erdogan de la Ankara a operat sute de mii de arestări după puciul eșuat pentru a-l da jos de la putere în vara lui 2015. 

Mădălin Necșuțu
14/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii