Cum s-au făcut morți în popușoi unii deputați când s-a votat la APCE Rezoluția privind independența justiției din Moldova // Cine și cum a votat

Cornelia Cozonac
26/01/2021
Parlament.md

Doar doi deputați din cei cinci care se află la Strasbourg în cadrul delegației moldovenești, la sesiunea de iarna a APCE, au votat pentru Rezoluția privind independența justiției din Moldova și Polonia. Aceștia sunt Liviu Vovc, Platforma DA, și Monica Babuc, PDM. Ceilalți deputați: socialiștii Vlad Bătrâncea, Gaik Vartanean și deputatul PAS Mihail Popșoi, deși erau în sală, nu și-au exprimat în niciun fel opțiunea. Cel puțin așa arată lista votanților publicată pe site-ul APCE.       

Din delegația Moldovei care se află la sesiunea de iarnă a APCE fac parte vicepreședinții Parlamentului Vlad Batrîncea – președintele delegației și Mihail Popșoi – membru al delegației. De asemenea, participă deputații Gaik Vartanean, secretar al Comisiei politică externă şi integrare europeană, Liviu Vovc, secretar al Comisiei protecție socială, sănătate şi familie, Monica Babuc, membru al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media. Toți cinci s-au fotografiat în sala de ședințe a APCE. 

Rezoluția APCE spune tranșant că de-a lungul timpului, guvernele Republicii Moldova au subminat în mod grav independența sistemului judiciar. Instanțele influențate în mod nejustificat de Vlad Plahotniuc au invalidat alegerile democratice primare din Chișinău, după victoria candidatului opoziției Andrei Năstase. Acest lucru a stârnit proteste și critici subminând încrederea Uniunii Europene în intenția țării de a se integra și a creat un precedent periculos. Cazul Domnicăi Manole, care a pronunțat hotărâri incomode pentru autorități, este un exemplu izbitor de hărțuire politică a unui judecător

Participarea la sesiune APCE este acoperită financiar în totalitate de la bugetul R.Moldova.   

UPDATE: Deputatul PAS Mihai Popșoi a precizat pentru Anticoruptie.md că nu a reușit să voteze din motive tehnice. Era prins cu un apel telefonic.  

 

Cornelia Cozonac
26/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii