Cum poți susține Centrul de Investigații Jurnalistice cu 2% din impozitul tău

CIJM
27/04/2020

Până pe 29 mai 2020, persoanele fizice plătitoare de taxe au posibilitatea să doneze 2% din impozit către organizațiile neguvernamentale care acționează în interes public și către entitățile religioase. Pentru a susține jurnalismul de investigație, puteți redirecționa 2% pentru Centrul de Investigații Jurnalistice. Reporterii portalului Anticoruptie.md vă arată cum o puteți face.

Orice persoană care dorește să redirecționeze 2% trebuie să: 

  1. Depună declarația cu privire la impozitul pe venit în termen (pentru anul 2020, termenul limită este 29 mai 2020)
  2. Achite integral și în termen impozitul pe venit

Precizăm că o persoană care este angajată într-un singur loc de muncă și nu are alte venituri, NU are obligația de a depune declarația cu privire la impozitul pe venit. Totuși, dacă această persoană decide să redirecționeze 2% unei organizații beneficiare, ea va trebui să completeze și să depună declarația cu privire la impozitul pe venit.

În 2020 direcționarea a 2% se va realiza prin completarea formularului CET18, care poate fi descărcat aici. Serviciul Fiscal de Stat a adoptat un Regulament care te ajută să completezi formularul CET 18.

  1. Formularul poate fi completat atât pe suport de hârtie, cât şi în mod electronic. Formularul pe suport de hârtie se completează cu cerneală sau cu pixul, înscriind cu majuscule, citeț şi corect, datele prevăzute de formular.
  2. Formularul poate fi completat prin serviciul Declarație rapidă accesând pagina web https://servicii.fisc.md/individuals.aspx și consultând ghidul utilizatorului.
  3. Declarația electronică se completează accesând serviciul „Declarație electronică” de pe pagina web https://servicii.fisc.md/ și consultând ghidul utilizatorului.

Formularul CET18 la fel conține o secțiune facultativă numită „Desemnarea procentuală”, în care la codul M1 se indică codul fiscal al unei organizații beneficiare în folosul căreia se face desemnarea. 

Codurile fiscale (IDNO) ale organizațiilor beneficiare sunt indicate în Lista beneficiarilor publicată anual de Agenția Servicii Publice. Desemnarea poate fi făcută doar în folosul unui singur beneficiar. Bunăoară, dacă ați decis să direcționați 2% către Centrul de Investigații Jurnalistice, în câmpul M1 veți introduce codul 1019620008889.

Cum se depune declarația cu privire la impozitul pe venit

Declarația cu privire la impozitul pe venit poate fi depusă:

  1. personal;
  2. prin poștă;
  3. online (cu aplicarea semnăturii electronice).

Depunerea online a declarației este posibilă utilizând serviciile fiscale electronice.

Cum puteți verifica dacă aveți datorii la impozitul pe venit

Una dintre condițiile de validare a desemnării procentuale este lipsa datoriilor la impozitul pe venit. Datoriile la impozitul pe venit pot fi verificate și achitate prin intermediul platformei guvernamentale electronice https://mpay.gov.md/.

Urmați pașii de mai jos pentru a verifica dacă aveți datorii la impozitul pe venit:

Foto: 2procente.info

Ce este mecanismul 2%?

Mecanismul 2% este procesul în care persoanele fizice plătitoare de impozite direcţionează 2% din suma impozitului pe venit obţinut în anul precedent, către organizaţiile neguvernamentale care acţionează în interes public şi către entitățile religioase.

În 2017, Legea 2% a fost implementată pentru prima dată și persoanele fizice care au avut obligația de a plăti impozitele au putut să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către una din organizațiile incluse în Lista beneficiarilor 2%. Lista beneficiarilor de 2% în 2020 este disponibilă aici.

 

CIJM
27/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii