Cum își propune Guvernul să influențeze lucrurile la Aeroportul Internațional Chișinău

Anticoruptie.md
20/08/2019
Vadim Brânzan, ministrul Economiei și Infrastructurii. Foto: agora.md

Statul Republica Moldova nu deține nicio pârghie legală pentru a influența lucrurile la Aeroportul Internațional Chișinău, însă tranzacția dintre NR Investment Limited și Avia Invest din 19 august curent poate fi un punct de pornire pentru ca instituțiile statului să încerce să renegocieze contractul de concesionare, a declarat marți ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, în cadrul unei conferințe de presă.

„Instituțiile statului trebuie să se așeze la masa de discuții cu NR Investment Limited și să înțeleagă intențiile și planurile acestui investitor, încercând să renegocieze contractul de concesionare, pentru a balansa condițiile în interesul cetățeanului și a face curățenie în Aeroportul Internațional Chișinău”, a menționat oficialul, subliniind că recuperarea acestui obiectiv ar necesita procese de ani de zile în diferite instanțe și jurisdicții.

„În timp ce statul ar fi angajat în acest proces, cei care au obținut aeroportul vor continua să facă bani pe spatele cetățenilor. Cel puțin, această taxă de 9 euro, taxă de dezvoltare a aeroportului, le-ar aduce anual peste 20 de milioane de euro, practic din aer”, a precizat sursa citată. Chiar și în asemenea condiții, Brînzan a precizat că întoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului și pedepsirea conform legii a celor care se fac vinovați de acest abuz rămâne unul dintre punctele importante de pe agenda executivului.

Totodată, el a anunțat că va solicita includerea pe agenda Consiliului Suprem de Securitate a subiectului privind schimbarea proprietarilor companiei Avia Invest, calificând concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău drept un act abuziv comis cu multe abateri de către fosta guvernare, în detrimentul statului Republica Moldova și al cetățenilor acesteia.

Pe lângă contractul „potențial fraudulos”, a observat el, au fost deconspirate o serie de scheme de contrabandă și corupție, care au avut ca punct de pornire Aeroportul Internațional Chișinău. Oficialul s-a declarat convins că toate aceste fărădelegi reprezintă doar o mică parte din ilegalitățile produse de-a lungul anilor sub acoperirea „dezvoltării și modernizării aeroportului”.

Luni, 19 august, compania NR Investment Limited a anunțat că a achiziționat 95 la sută din acțiunile companiei Avia Invest, care deține dreptul de concesiune pentru Aeroportul Internațional Chișinău. Ministerul Economiei și Infrastructurii a fost informat despre tranzacția respectivă dintre printr-o scrisoare venită din partea lui Nathaniel Philip Rothschild, care reprezintă una dintre cele mai bogate familii din lume.

Anticoruptie.md
20/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii