Cum explică directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, cererea companiei de majorare cu 45% a tarifului pentru gazele rusești

Mădălin Necșuțu
06/07/2022

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat marți seară în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” că cererea de majorare a tarifelor la gazele naturale cu 45% vine ca urmare a refuzului Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a accepta varianta propusă anterior de Moldovagaz privind un preț prestabilit pentru iarnă și vară.

„Factorul principal [pentru cererea de majorare a tarifului la gaze] este prețul de achiziție. Noi am propus o variantă de ieșire din situația respectivă să avem tarif sezonier. Urma să fie modificată metodologia sau urma să fie aprobată în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale așa o excepție, pentru perioada de urgență, și să fie aprobat un tarif care ne-ar ajuta în primul rând să achităm față de furnizorul extern [Gazprom] și, respectiv, nu ar fi avut așa dureros față de consumatori. Nu s-a întâmplat aceasta și, respectiv, din august prețurile vor crește și vă spun acest lucru definitiv. Deja prețurile bursiere au ajuns la 1.800 de dolari”, a spus Ceban.

El a explicat motivele pentru care nu se întrevăd scăderi de prețuri la nivel mondial și de asemenea a spus că încă nu a fost convenit cu Gazprom volumul de gaze pe care Republica Moldova trebuie să îl primească pe luna august.

„Sunt doi factori, primul este limitarea furnizărilor și înțelegem din care parte vin. A doua parte este cererea de a face stocuri care acum persistă la nivel european și cererea de gaze crește. Alte cheltuieli noi nu am ajustat nimic. Compania Moldovagaz nu este separată de la alte instituții. Trebuie să ne gândim împreună cum procedăm în așa fel ca să ieșim la 1 octombrie cu un minimum riscuri și, respectiv, să nu fie efecte negative foarte mari asupra consumatorilor și industriei. Înțelegem foarte bine că intrăm în altă zonă”, a mai spus Vadim Ceban.

În cazul în care ANRE va accepta solicitarea Moldovagaz, un metru cub de gaze ar putea să coste consumatorul final 23,57 lei, fără TVA.

La rândul său, expertul în energetică Sergiu Tofilat a explicat că metodologia ANRE-ului după care este calculat prețul la gaze nu a fost actualizată pentru noul tip de contract pe care Republica Moldova, respectiv Moldovagaz, l-a reactualizat cu Gazprom pe 29 octombrie 2021 pentru următorii cinci ani.

„ANRE a revizuit tariful acum în iunie și tariful actual e calculat în baza unui preț de import de 696 de dolari. Iată ANRE a calculat că noi plătim în medie 696 de dolari pentru gaz. În realitate, ce avem? Luna aceasta plătim 980 de dolari pentru gazele de la Gazprom. Ce face Moldovagaz, de unde să ia diferența? Ori înregistrează datorii la gaz și riscăm să fim deconectați, ori nu achită datoriile către alți furnizori sau nu reușesc să facă planul investițional. Practic, Moldovagaz este nevoită să nu își plătească datoriile față de ceilalți furnizori ca să nu rămânem fără gaz. Mie mi se pare destul de rațional de a stabili preț diferențiat pentru perioada de vară și perioada de iarnă. Asta intră în concordanță cu prevederile contractului [cu Gazprom]”, a spus Tofilat.

Mădălin Necșuțu
06/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii