Coronavirus // Scutiri de impozite și înlesniri pentru șomaj tehnic. Măsurile autorităților, criticate de opoziție

Mariana Colun
30/03/2020

Persoanele aflate în șomaj tehnic din cauza stării de urgență vor primi 70-80% din valoarea salariului pe care-l aveau, iar întreprinderile care și-au sistat activitatea în această perioadă vor fi scutite de plata impozitului pe venit, plăților sociale și de asigurări obligatorii medicale. Acestea sunt câteva dintre măsurile economice, anunțate luni de președintele țării, Igor Dodon, în contextul crizei epidemiologice. Opoziția parlamentară califică aceste măsuri ca fiind „ineficiente și ireale”. 

Președintele Igor Dodon a declarat luni, în cadrul unui  briefing, că măsurile sunt valabile pentru perioada de urgență. „Persoanele care intră în șomaj tehnic trebuie să aibă minim o activitate în ultimele nouă luni la această întreprindere pentru a putea solicita o recompensă de 70-80% din salariu. Pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei Situații Excepționale (Horeca, comerțul, sălile ade agrement etc), la achitarea salariului pentru angajați, statului va restitui 100% impozitul pe venit a persoanei fizice, impozitele sociale și plata asigurării obligatorii medicale. Aceste întreprinderi vor primi din partea statului practic 45%. Este contribuția statului pentru aceste întreprinderi afectate. Pentru întreprinderile care și-au stopat activitatea, nefiind presate de decizia Comisiei Situații Excepționale (de textile, industria constructoare) vom compensa 60% din suma impozitelor respective”, a punctat Igor Dodon.

Măsurile economice anunțate de șeful statului au fost criticate de vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari. „Deja de pe acum pot să spun că este aleasă cea mai nereușită, ineficientă și ireală variantă de sprijin, care trădează nedorința statului să participe financiar la rezolvarea problemelor mediului de afaceri și ale salariaților. Conform guvernării, agenților economici care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei Excepționale în sănătate, urmează să le fie returnate toate impozitele și contribuțiile legate de salariile angajaților care au fost trimiși acasă. Celelalte ramuri care au suferit din alte motive ale crizei pandemice, cum ar fi sfera textilă, industria din ZEL, agricultura, vor primi înapoi doar 60 % din suma impozitelor și taxelor plătite”, a scris vicepreședintele Parlamentului pe pagina sa de Facebook.

Oficialul se întreabă de unde autoritățile vor lua bani. „Deficitul cash-flow este cea mai mare problemă actuală a businessului din HoReCa, turism, comerț, servicii prestate populației etc. Tocmai de aceea cea mai bună soluție ar fi ceea propusă de noi încă acum două săptămâni: achitarea să fie făcută direct, concret, fiecărui angajat care este trimis în șomaj tehnic în urma crizei pandemice în formă de indemnizație specială în mărime de 50% din salariul de bază. Şi asta cu condiția că încă 1/3 din salariu îl achită angajatorii. Consider că această modalitate ar fi o abordare echitabilă față de toate domeniile economiei, ținănd cont de gradul de afectare a fiecărei ramure. Costul unei asemenea măsuri este aproximativ de 3,5-4 miliarde lei, care pot fi identificaţi după micșorarea cheltuielilor bugetare și accesarea anumitor fonduri de la partenerii externi”, a mai scris politicianul.

Mariana Colun
30/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii