Coronavirus// Încă doi medici au decedat: Un neurochirurg și un anestezist

Irina Odobescu
23/10/2020

Conducerea Institutului de Medicină Urgentă (IMU) a anunțat, vineri, despre trecerea în neființă a neurochirurgului Leonid Nagacevschi din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Presa din regiunea din stânga Nistrului a anunțat, la rândul ei, despre decesul anestezistului-resuscitator Feodor Botnaru.

„Exprimăm sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune familiei, colegilor de serviciu, prietenilor, rudelor, în legătură cu trecerea în nefiinţă a medicului neurochirurg categorie superioară, Leonid Nagacevschi, care a activat la IMU 33 de ani, fiind răpus de noul tip de coronavirus, COVID-19. Îl cunoaștem ca o persoană dedicată, implicată, activă și foarte muncitoare. IMU a pierdut un adevărat specialist și un om cu suflet mare. Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar pe cei rămaşi să-i mângâie şi să-i întărească”, scrie în mesajul emis de Institututul de Medicină Urgentă.

Între anii 1988-1990 Leonid Nagacevschi a fost lector la catedra Anatomie topografică și Chirurgie operatorie, USMF „Nicolae Testemiţanu”. Din anul 2007 a activat ca neurochirurg la Serviciul republican „Aviasan” și din 1990 - neurochirurg la Institutul de Medicină Urgentă. Din anul 2019, Nagacevschi a fost medic neurochirurg la Spitalul Internațional Medpark.

La rândul său, anestezistul din stânga Nistrului Feodor Botnaru, în vârstă de 70 de ani, a cedat în fața infecției după trei săptămâni de luptă. Conform datelor făcute publice circa 48% din volumul plămânilor a avut leziuni. După cinci zile zile de spitalizare starea meduicului s-a înrăutățit și a fost transferat  în secția de terapie intensivă.

„Feodor Botnaru a fost un specialist de cea mai înaltă categorie, lucrând în sistemul de sănătate peste 40 de ani. El stat la originea formării și dezvoltării specialității de anestezist-resuscitator în țara noastră”, scrie în sursa citată. 

În Republica Moldova, de la începutul pandemiei, 52 de lucrători ai sistemului medical și-au pierdut viața din cauza complicațiilor provocate de Coronavirusul de tip nou.

Irina Odobescu
23/10/2020Become a Patron!

Comentarii