Coronavirus // Autoritățile vor institui măsuri de prevenire diferențiate în fiecare raion. Care sunt restricțiile

Irina Odobescu
25/09/2020
protv

Începând cu 1 octombrie fiecare raion din țară va avea nivelului său de alertă: roșu, portocaliu, galben sau verde, în funcție de situația epidemiologică din fiecare unitate administrativ-teritorială. În acest sens vor fi instituite măsuri individuale de prevenire și combatere a virusului în fiecare raion.

„Nivelul de risc de transmitere a virusului SARS-CoV-2 atribuit ca „foarte înalt” unei unităţi administrativ-teritoriale, corespunzător gradului de alertă „Cod roşu”, constituie temei pentru instituirea de către Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a stării de urgenţă în sănătate publică la nivel teritorial pentru unitatea administrativ-teritorială respectivă. Se solicită autorităţilor din domeniul ordinii publice să continue supravegherea respectării de către persoanele fizice şi juridice a măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19”, scrie în hotărârea Comisiei Națională Extraordinară de Sănătate Publică din 24 septembrie.

Gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii virusului Covid-19 vor fi atribuite la nivel teritorial, în funcție de mai mulți indicatori, care vor fi calculați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile. În baza acestora, Comisiile teritoriale de sănătate publică vor stabili măsurile de sănătate publică corespunzătoare gradului de alertă din teritoriul administrativ gestionat. 

În baza analizei indicatorilor calculaţi de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, Comisia naţională extraordinară de sănătate publică va atribui unităţilor teritorial-administrative de nivelul II gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, conform modelului prezentat în Anexă.

Foto: msmps.gov.md

 

Indicatorii adiționali care vor servi ca bază pentru atribuirea nivelurilor de alertă de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică și care vor fi puse la dispoziție de subdiviziunile teritoriale Agenției Naționale de Sănătate Publică sunt: incidența la 100 mii de populație în ultimele 14 zile, numărul de reproducție efectiv (Rt) pentru ultimele 14 zile, disponibilitatea (%) paturilor din secțiile de terapie intensivă, ponderea testelor pozitive din totalul de teste efectuate în ultimele șapte zile, numărul de teste la 1.000 de persoane în ultimele șapte zile, dar și procentul cazurilor noi din contacții izolați în ultimele 14 zile.

 

 
Irina Odobescu
25/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii