Coronavirus // Ajutor în valoare de peste 200 de milioane de lei din partea Germaniei, pentru lupta cu pandemia

Crina Dumitriu
11/06/2021

Guvernul Germaniei a transmis Moldovei un lot de echipamente de protecție pentru lupta cu pandemia de Covid-19 în valoare de peste 200 de milioane de lei. Lotul a fost transportat în Republica Moldova prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, cu sprijinul Echipei Europa.

Lotul conține 100 de echipamente de ventilare pulmonară, 900 de pulsoximetre, 11 milioane de măști și respiratoare, 500.000 de mănuși, 500.000 de ochelari de protecție și 150.000 de costume de protecție.

„Acest lot generos vine în urma discuției mele cu doamna Cancelar federal Angela Merkel din luna martie, când i-am explicat situația gravă în care se afla sistemul medical și i-am cerut sprijinul pentru redresarea situației. Ajutorul oferit la nevoie este o dovadă în plus că Germania este un partener de încredere și un prieten adevărat al țării noastre. Am transmis la eveniment recunoștința medicilor din regiuni pe care i-am întâlnit în timpul vizitelor mele de lucru și ale căror vieți au fost salvate, la propriu, datorită echipamentelor de protecție donate. Mulțumim, Germania!”, a spus Președintele Maia Sandu în timpul ceremoniei de preluare a echipamentului.

În ultimul an, Germania a transmis Republicii Moldova utilaje medicale și echipamente de protecție în valoare de peste un milion de euro. La acestea se adaugă alte cinci milioane de euro pentru proiectele bilaterale ale GIZ cu scopul de atenuare a consecințelor economice ale pandemiei. „Germania este și unul dintre cei mai mari finanțatori ai inițiativei COVAX, prin intermediul căreia Republica Moldova primește gratuit cantități suficiente de vaccin”, a subliniat Maia Sandu.

Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Angela Ganninger, a subliniat că guvernul și poporul german sunt solidari cu cetățenii din Republica Moldova și continuă să le ofere sprijin în această perioadă complicată pentru toți. Lotul transmis va suplini stocurile de urgență cu materiale și echipamente necesare în prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Ambasadoarea a relevat că, de la începutul pandemiei, Germania a transmis Republicii Moldova utilaje medicale și echipamente de protecție în valoare de peste 1 milion de euro. La acestea, se adaugă și alte 5 milioane de euro pentru proiectele bilaterale ale Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu scopul de atenuare a consecințelor economice ale pandemiei. 

Lotul a fost transportat în Republica Moldova prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, cu sprijinul Echipei Europa. Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova, a menționat că ajutorul din partea Germaniei, în valoare de 200 de milioane de lei, este unul impresionant și este o exprimare a solidarității din partea Germaniei, țară-membră a Uniunii Europene. „Țările-membre ale UE au stat alături de oamenii din Republica Moldova cu materiale de protecție și cu vaccinuri anti-COVID-19, pentru ca împreună să putem înfrunta acest pericol pentru noi toți. Uniunea Europeană și statele-membre ale UE au mobilizat toate mijloacele pe care le au la dispoziție pentru a susține consolidarea sectorului sănătate publică și pentru a atenua impactul socio-economic al pandemiei din Republica Moldova. Obiectivul nostru este să susținem Republica Moldova ca să țină sub control răspândirea virusului. UE a donat echipamente de protecție și vom continua să fim atenți la nevoile pe care le au partenerii noștri”, a subliniat Peter Michalko.

Prezent la eveniment, Mihail Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă de la Chișinău a spus că donația din partea Germaniei reprezintă un sfert din necesarul pe care îl au secțiile de terapie intensivă din țară, de aceea „este responsabilitatea noastră să utilizăm acest ajutor rațional”.
 

Crina Dumitriu
11/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii