Consultări publice asupra componentei „Justiție și anticorupție” din proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022

Crina Dumitriu
06/09/2021

Ministerul Justiției anunță consultări publice asupra componentei „Justiție și anticorupție” din proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, care conține prioritățile pe termen imediat și scurt în vederea asigurării independenței și integrității sistemului judecătoresc și al procuraturii, eradicării corupției, îmbunătățirii sistemului de protecție a drepturilor și libertăților omului.

„Combaterea corupției, asigurarea independenței și integrității judecătorilor și procurorilor constituie prioritatea esențială a noului Guvern”, astfel că „politicile promovate vor fi orientate cu preponderență spre aceste direcții”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Planul prevede, între altele modificarea cadrului legal în vederea perfecționării și fortificării mecanismului de control al averilor și intereselor, precum și a eficientizării activității Autorității Naționale de Integritate – în octombrie 2021; modificarea legislației penale și contravenționale în vederea uniformizării prevederilor privind investigarea și sancționarea formelor de corupție politică și electorală – în decembrie 2021; modificarea cadrului normativ în vederea fortificării competențelor și capacităților Serviciului de Informații și Securitate în domeniul prevenirii și combaterii corupției – în decembrie 2021 și delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt și restructurarea Centrului Național Anticorupție – în decembrie 2022. 

Documentul presupue și efectuarea unei analize privind oportunitatea modificării legislației în vederea înăspririi sancțiunilor pentru infracțiunile de corupție, precum și pentru combaterea abuzurilor și tergiversării vădit nejustificate a examinării dosarelor de corupție – în martie 2022, dar și alte măsuri.

Propunerile pentru completarea documentului pot fi expediate la adresa electronică [email protected], până la data de 10 septembrie 2021.

Proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022 poate fi accesat AICI.

Crina Dumitriu
06/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii