CSM a amânat examinarea solicitării judecătorilor privind demiterea membrilor săi. Fiecare semnatar va fi audiat de Inspecția Judiciară

Julieta Savițchi
19/09/2019

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amânat examinarea petiției semnate de către 87 de judecători care au solicitat convocarea extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor pentru a-i demite pe cei șase membri ai instituției pe care i-au ales anterior. Până la următoarea ședință semnatarii petiției urmează să fie audiați de către Inspecția Judiciară pentru a confirma că au depus semnătura benevol.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a declarat că deține informații că de colectarea semnăturilor s-ar fi ocupat magistrați „vizați în anchete penale” și că judecătorii ar fi fost induși în eroare și influențați să semneze”. Potrivit lui Musteață, Adunarea Judecătorilor ar putea să nu aibă cvorum.

În același timp, Victor Micu, ex-președinte CSM, a declarat că nu este corect ca semnatarii petiției să fie supuși verificărilor și aceasta denotă că membrilor CSM le este frică că vor fi demiși.

Amintim că săptămâna trecută un grup din 87 de magistrați au cerut CSM, să convoce, la 20 septembrie, adunarea generală extraordinară a judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. „În considerarea faptului că autoadministrarea judecătorească este endogenă judecătorilor, resetarea și purificarea organelor ei de autoadministrare se impune imperios și imediat prin organele ei competente de autoadministrare, fiind necesară declanșarea din proprie inițiativă a procesului de auto-restructurare”, au invocat judecătorii.

Experți independenți afirmă că intenția magistraților ar urmări demiterea actualei componențe a CSM pentru a promova noi membri, care să blocheze toate inițiativele de reformare a Justiției, promovate de Guvernul condus de Maia Sandu.   ​

Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă anual, în prima jumătate a lunii februarie. Aceasta însă poate fi convocată  și în cazuri excepționale, cum ar fi la inițiativa CSM sau a cel puțin 50 de judecători. CSM este obligat să convoacea Adunarea în cel mult 10 zile de la data depunerii cererii, să organizeze buna desfășurare a adunării, să asigure suportul logistic și să suporte cheltuielile.

CSM este un organ independent de autoadministrare judecătorească şi este garantul independenței judecătorești. CSM este constituit din 12 membri, dintre care trei membri numiți din oficiu  - preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general, trei membri din rândul profesorilor de drept, selectaţi de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului în urma unui concurs public și aleși de către Parlament cu votul majorităţii deputaţilor, și șase membri sunt aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor.

În actuala componență a CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor au fost aleși Victor Micu, Petru Moraru, Nina Cernat, Dorel Musteață, Anatol Galben și Luiza Gafton. Mandatele lor expiră peste doi ani.

Julieta Savițchi
19/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii