Consiliul pentru Egalitate l-a obligat pe deputatul socialist Oleg Savva să-și ceară scuze public de la jurnalista de investigație pe care a atacat-o verbal

Anticoruptie.md
28/02/2019

Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a constatat că deputatul socialist Oleg Savva a instigat la discriminare pe criteriu de sex, statut profesional și origine națională atunci când a atacat-o verbal, pe o rețea de socializare, pe reportera Centrului de Investigații Jurnalistice, Mariana Colun. Conform deciziei Consiliului, Savva este obligat să prezinte scuze publice pentru afirmațiile instigatoare la discriminare, prin intermediul rețelei de socializare în care au fost postate enunțurile discriminatorii.

Centrul de Terminologie a răspuns, la solicitarea Centrului de Investigații Jurnalistice și a jurnalistei Mariana Colun, că expresiile utilizate de Oleg Savva în raport cu jurnalista de investigație „au avut scopul de a o umili, a o prezenta într-o lumină proastă”. „Prin urmare, sunt injurioase și, adresate unei persoane în public, lezează demnitatea și onoarea acesteia”.

Amintim că Avocatul Poporului și Comisia juridică numiri și imunități din Parlament au refuzat să cerceteze cazul în care deputatul socialist Oleg Savva a agresat o reporteră a Centrului de Investigații Jurnalistice. Ombutsmanul Mihai Cotorobai a trimis plângerea jurnalistei și sesizarea Centrului de Investigații Jurnalistice Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, iar Comisia parlamentară, deși recunoaște că „deputatul este obligat prin lege să respecte cu strictețe Constituția, legile și normele etice și morale”, ne-a răspuns că este „în imposibilitatea examinării și soluționării unor astfel de cazuri”.   

Centrul de Investigații Jurnalistice și reportera Mariana Colun au depus plângeri și demersuri către mai multe instituții, prin care au solicitat organelor abilitate să investigheze cazul, precum și comportamentul parlamentarului socialist. Au mai fost sesizate Inspectoratul General de Poliție, Procuratura Generală, care nu au venit până în prezent cu niciun răspuns.

Parlamentarul Oleg Savva s-a arătat nemulțumit că a fost vizat într-un material, realizat în cadrul campaniei Pentru un Parlament curat. El a numit reportera „mincinoasă”, „lepădătură” și „fetișcană necărturară”. De asemenea, Savva a amenințat jurnalista cu un proces de judecată și răfuiala fizică. „Noi tot putem bate! Să știe că orice „atac” la adresa socialiștilor nu va rămâne fără răspuns”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

„Așa și nu te poți liniști... Am trimis deja o cerere prealabilă... Scuipați, oricum nimeni nu va vota pentru monștrii voștri morali. Citește articolul... scris de o fetișcană necărturară. Și nicio singură inițiativă legislativă nu a fost retrasă de mine. Mincinoaso!!! Și scrieți că aceste inițiative îi vizează și pe combatanții din regiunea transnistreană. Explicați acestor veterani ce aveți împotriva lor”, a mai scris Oleg Savva. „Niște lepădături sunt jurnaliștii voștri păduchioși”, mai scrie deputatul socialist la adresa Marianei Colun și a jurnalistului Vasile Năstase, prezentator al emisiunii „60 de minute” a Jurnal TV. 

Atacurile verbale ale deputatului socialist Oleg Savva au continuat cu o intensitate mai mare și au generat alte comentarii incitante la ură și amenințări la adresa reporterei Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova în parte, precum și împotriva presei în general. Socialistul a perseverat cu amenințări la adresa jurnalistei, inclusiv cu răfuiala fizică. „Noi tot putem bate! Să știe că orice atac la adresa socialiștilor nu va rămâne fără răspuns”, a mai comentat parlamentarul. „În română vei vorbi în patria ta, România”, a mai scris Oleg Savva. 

Anticoruptie.md
28/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii